Diagnosing melanoma cancer using deep learning
Derin öğrenme kullanarak melanoma kanseri tespiti
  1. Tez No: 793460
  2. Yazar: SEDA BÜŞRA BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KILIÇ, PROF. DR. SADETTİN KAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dermatoloji, Makine Mühendisliği, Dermatology, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme, Melanoma Kanseri, Yapay Zekâ, Erken Teşhis, Deep Learning, Melanoma Cancer, Artificial Intelligence, Early Diagnosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Cilt kanseri yaygın görülen ve tedavi edilmemesi durumunda ölüme neden olan ciddi bir hastalıktır. Melanoma ise nadir görülmesine rağmen ölüme en çok neden olan cilt kanseri türüdür. Tüm hastalıklarda olduğu gibi cilt kanserinin erken ve doğru tespit edilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu projede derin öğrenme kullanılarak tespit edilmesi amaçlanan melanoma kanserinin hasta için ve hekim için büyük kolaylık taşıması beklenmektedir. Projenin temel amacı deri kanseri görülen hastaların erken teşhisinin yapılması ve sağlık sistemine yardım edilmesi, bu sayede hızlı ve etkili tedavi yöntemlerinin başlatılmasını sağlamaktır. Yapay zekânın sağlık alanındaki bu gelişmeler sayesinde hekim ve hasta konforu artmaktadır. Bu çalışmada ISIC Arşiv'den alınan veriler derin öğrenme algoritması ile eğitildi. Derin öğrenme metodu kullanılarak uygun kamera aparatı üzerinden vücuttaki 'ben'in malign ya da benign olduğu, yazılım sayesinde tespit edildi. Böylece erken teşhis sağlanmış olup hastalar doktorlarına danışabileceklerdir. Geliştirilen algoritma, ben'leri %100'e yakın başarıyla tespit edip, SSD MobileNet V2 metodunda doğruluk oranı %88 ve SSD ResNet101 metodunda %89 bulunmuştur. Bu bulgular ile çalışmanın ileriki çalışmalara ve mobil sağlık temelinde tanı sistemlerine ışık tutacağı ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Skin cancer is common and a serious disease, which can lead to death if not treated in time. Melanoma is the rarest and most dangerous type of skin cancer. It causes the most deaths. As in all diseases, early and correct detection of skin cancer is very important. It is expected that melanoma cancer, which is aimed to be detected using deep learning in this project, will be of great convenience for the patient and the doctor. The main purpose of the project is to help the early diagnosis of patients with skin cancer and to save time for the health system, thus enabling the initiation of fast and effective treatment methods. Thanks to these developments in the field of health of artificial intelligence, physician and patient comfort increases. In this study, the data from the ISIC Archive were trained with a deep learning algorithm. Using the deep learning method, it was determined by the software that the 'nevus' in the body was malignant or benign over the appropriate camera apparatus. Thus, early diagnosis is provided, and patients will be able to consult their doctors. The developed algorithm has achieved a good result by detecting moles with nearly 100% success and the accuracy rate was 88% in the SSD MobileNet V2 method and 89% in the SSD ResNet101 method. With these conclusions, it is seen that the study will shed light on future studies and diagnosis systems based on mobile health.