Anesteziyoloji ve reanimasyon asistanlarında tükenmişlik sendromu sıklığı ve riski belirleyen faktörler
Frequency and risk determining factors of burnout syndrome in anesthesiology and reanimation assistants
  1. Tez No: 793459
  2. Yazar: TURAL NAJAFZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KENDİGELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Durumluluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği, Beck Depresyon envanteri, Maslach Burnout Scale, State-Trait Anxiety Scale, Beck Depression Inventory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaçlar: Anestezi asistanlarında tükenmişlik, depresyon ve anksiyete düzeyini belirlemek, bu tükenmişlik, depresyon ve anksiyeteniz uzmanlık öğrencisinin sosyo-demografik, eğitim durumu, çalışma koşulları ile ilişkisi, aynı zamanda bu tükenmişlik, depresyon ve anksiyetenin etkilenen kişinin sosyal ortam, çalışma, aile ve günlük hayatlarına etkilerini araştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Çalışmamız Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalımızda 10.07.2021-01.10.2022 tarihleri arasında bulunan 1,2,3,4 ve 5. yıl uzmanlık öğrencilerine kesitsel, tek merkezli ve tek uygulayıcı kontrolünde yapılmıştır. Uzmanlık öğrencilerimize içerisinde kişisel bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Durumluluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri bulunan anketler dağıtıldı. Hazırlanan anketler uzmanlık öğrencilerine dağıtılmış ve onlar anketi sakin ve yalnız kaldıkları bir alanda yapmışlardır. Anonim bir şekilde doldurulan anketler belirli bir dolapta toplandıktan sonra alınıp, asistanların kendi beyanlarına göre ölçekler değerlendirildirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre tükenmişlik sendromunun alt boyutlarına göre değerlendirmede Duygusal Tükenme puanı yüksek , Duyarsızlaşma ve Düşük Kişisel Başarı orta dereceli kategoride gelmiştir. Aynı zamanda Durumluluk Kaygı Ölçeğine göre(STAI-1) ölçek puanı orta ve Süreklilik kaygı ölçeğine göre (STAI-2) ölçek puanı ise yüksek gelmiş, Beck Depresyon Envanteri ölçeği ise orta deeceli depresyon puanı elde edilmiştir. Sonuç: Uzmanlık öğrencilerimizde yüksek dereceli duygusal tükenme, orta dereceli duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı puanı elde edilmiştir. Durumluluk kaygı ölçeğine baktığımızda orta dereceli, Süreklilik kaygı ölçeğine baktığımızda ise yüksek dereceli anksiyete olduğu, Beck Depresyon Envanterine göre ise orta dereceli depresyonu oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: To determine the level and frequency of burnout, depression and anxiety in anesthesia residents and to investigate the relationship between burnout, depression and anxiety and the socio-demographic, educational and working conditions of the residents. Materials and methods: Our study was conducted in a cross-sectional, single-center and single practitioner controlled study on 1st, 2nd, 3rd, 4th and 5th year residency students in our Department of Anesthesiology and Reanimation between 10.07.2021 to 01.10.2022. Personal informatio form, Maslach Burnout Scale, State-Trait Anxiety Scale and Beck Depression Inventory were applied to our specialty students. The anonymously completed questionnaires were collected after they were collected in a specific cabinet and the scales were evaluated according to the residents' self-reports. Results: According to the results we obtained in our study, emotional exhaustion, depersonalization and low personal accomplishment were in the medium category in the evaluation according to the sub-dimensions of burnout syndrome. At the same time, according to the State Anxiety Scale (STAI-1), moderate anxiety and according to the Trait Anxiety Scale (STAI-2), high anxiety was obtained, and Beck Depression Inventory scale was obtained moderate depression score. Conclusion: In this study, burnout, depression and anxiety were found to be higher in women than in men, burnout and depression were found to be higher in the last year residents compared to other years of residency, and burnout and depression were found to be higher in those with lower and higher socioeconomic status.