Risk toplumu bağlamında Sivas Kangal termik santrali
Sivas Kangal thermal power plant in the context of risk society
- Tez No: 793470
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Termik Santral, Çevre, Tehdit, Risk, Risk Toplumu, Thermal Power, Environment, Threat, Risk, Risk Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Termik santraller toplumun elektrik ihtiyacını büyük oranda karşılayan önemli enerji kaynaklarından biridir. Fakat çevreye yönelik oluşturduğu tehditler nedeniyle de toplumları her alanda etkilemiştir. Bu bağlamda çalışma Sivas-Kangal termik santralinin yanında olan Hamal köyü halkı üzerinde gerçekleşmiştir. Termik santralin çevreye, sağlığa, ekonomiye oluşturduğu risklerin neler olduğu ve bu risklerden sosyal ilişkilerin nasıl etkilendiği ele alınmaya çalışılmıştır. Sahadan verileri elde etmek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmış ve gözlem tekniğiyle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thermal power plants are one of the most important energy sources that meet the electricity needs of society to a large extent. However, due to the threats they pose to the environment, they have affected societies in all areas. In this context, the study was carried out on the people of Hamal village, which is next to the Sivas-Kangal thermal power plant. It has been tried to address what are the risks posed by the thermal power plant to the environment, health, and the economy, and how social relations are affected by these risks. The qualitative research method was used to obtain data from the field. Semi-structured interview form was used in the interviews and it was supported by an observation technique.