Sivil Havacılık yer hizmetleri çalışanlarının zaman yonetiminin iş tatminine iş performansına ve verimliliğe etkisi: Bir alan çalışması
The effect of time management of civil aviation ground services employees on job satisfaction, job performance and productivity: A field study
  1. Tez No: 793575
  2. Yazar: ÜMİT AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE BÜTÜN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: İş Performansı, İş Tatmini, Verimlilik, Zaman Yönetimi, Job Performance, Job Satisfaction, Productivity, Time Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Havacılıkta zaman yönetiminin diğer sektörlere nazaran daha fazla önem taşıdığı ifade edilebilir. Zamanın verimli kullanılmasında çalışanların zaman yönetimi algısı belirleyici olabilmektedir. Örgütlerin hedeflerine ulaşmasında çalışanların iş tatmini, performansı ve verimliliği önemli rol üstlenmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı zaman yönetiminin; iş tatmini, iş performansı ve verimlik üzerine etkisini incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemine başvurulmuş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul, İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Bingöl ve Isparta havalimanlarının yer hizmetleri şirketlerinde çalışan personeller oluşturmuştur. Araştırmanın verileri SPSS programında frekans analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, t-testi ve ANOVA analiziyle test edilmiştir. Araştırmanın regresyon sonuçlarına göre zaman yönetiminin iş tatminini, iş performansını, ekonomik faktörleri, psiko-sosyal faktörleri, örgütsel yönetsel faktörleri ve verimliliği pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan katılımcıların demografik özelliklerine göre zaman yönetimi, iş tatmini, iş performansı ve verimlilik ölçekleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını incelemek için t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Cinsiyetle zaman yönetimi, iş tatmini, iş performansı ve verimlik arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çalışma şekilleriyle (Vardiyalı/Vardiyasız) iş tatmini ve zaman yönetimi arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı incelenmiş vardiyalı çalışanların vardiyasız çalışanlardan iş tatmin düzeyinin ve vardiyasız çalışanların vardiyalı çalışanlardan zaman yönetimi algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışma şekliyle iş performansı ve verimlilik arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. ANOVA analiz sonuçları incelendiğinde iş tatmini ve yaş dağılımları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken iş performansı, zaman yönetimi ve verimlilikle yaş dağılımları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Katılımcıların eğitim düzeyleriyle zaman yönetimi, iş tatmini, iş performansı ve verimlilik ölçekleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiş; iş performansı, zaman yönetimi ve verimlilik açsından anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Fakat iş tatminiyle eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olduğu lise düzeyinde eğitimi olanların lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlayanlara göre iş tatmin düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Time management in aviation can be expressed as more important than other sectors. Employees perception of time management can be decisive in putting time into good account. Employees job satisfaction, their performance and productivity in work field has an important role in organizations' achieving their goals. In this sense the purpose of this study is to research the effects of time management on job satisfaction, job performance and productivity. In this study quantitative research was referred and survey form was used as data collection tool. This research's samples consists of İstanbul Airport, İstanbul Sabiha Gökçen Airport, Antalya Airport, Diyarbakır Airport, Elazığ Airport, Malatya Airport, Bingöl Airport and Isparta Airport's ground handling services' employees. This research's datas were tested through SPSS for frequency analysis, correlation analysis, regression analysis, T-test and through ANOVA analysis. According to research's regression analysis results, time management positively affects job satisfaction, job performance, economic factors, psycho-social factors, organizational management factors and productivity. On the other hand, according to participants demographical features, T-test and ANOVA analysis were done to examine whether there is a meaningful difference among time management, job satisfaction, job performance and productivity scales. It was determined that there is not a significant difference between gender and time management, job satisfaction, job performance and productivity. Whether there is a significant difference between participants' manner of work ( in shifts or shiftless) and their job satisfaction and time management or not was examined and it was identified that working-in-shift-employees' job satisfaction level is higher than shiftless-working-employees and shiftless-working employees' time management perception is more than in-shift-working employees. Besides it was found out that there is not a meaningful /difference between manner of work and job satisfaction and productivity. When ANOVA analysis results are examined, it was found out that while there no meaningful significant difference between job satisfaction and age distribution, there is a meaningful difference between job performance, time management and productivity and age distribution. whether there is a meaningful difference between participants' education level and time management, job satisfaction, job performance and productivity scales was examined; it was found out that there is no meaningful difference between job performance, time management and productivity. However it was determined that there is a significant difference between a high-school-graduate's job satisfaction level is much more than master-degree-graduate's satisfaction level.