İstanbul Ahkam Defterlerine göre Sultan Abdülmecid döneminde İstanbul esnafı
According to the Istanbul Ahkam Notebooks the tradesmen of Istanbul during the reign of Sultan Abdulmecid
  1. Tez No: 793631
  2. Yazar: UMUTCAN DELİCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Esnaf, dükkan, Ahkam, İstanbul, Tradesmen, store, Ahkam, Istanbul
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Toplumsal yapının en önemli parçalarından biri olan esnaf, tarih boyunca sosyal ve ekonomik bir olgu olmuştur. Devletlerde para, eşya ve hizmet alışverişinin öznesi olan esnaf, Osmanlı Devleti'nde de önemli bir yere sahipti. Osmanlı'dan önceki Türk-İslam Devletleri'nde özellikle Selçuklulardaki Ahi teşkilatının devamı niteliğinde olan Osmanlı esnafı zaman içinde değişime uğramış, kendi içinde birçok hizmet ve sektör barındıran esnaflar azalma ve çoğalma göstermişler ve pazarladıkları şeylerle insanların ihtiyaçlarını giderme aşamasında büyük rol oynamışlardır. Abdülmecid dönemindeki İstanbul Ahkam Defterlerinde Osmanlı esnafına verilen hükümlerin incelenmesi ile günlük hayatta yaşanılan üretici, pazarlayıcı ve tüketici üçgeninde geçen ve davalara konu olan olaylar çerçevesinde Abdülmecid dönemi İstanbul'unun sosyal ve ekonomik hayatı hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
As one of the most important parts of the social structure, artisans have been a social and economic phenomenon throughout history. The artisans, who were the subjects of the exchange of money, goods and services in the states, had an important place in the Ottoman Empire. Ottoman tradesmen, who were the continuation of the Ahi organization in the Turkish-Islamic States before the Ottoman Empire, especially in the Seljuks, have changed over time, tradesmen who have many services and sectors in themselves have decreased and multiplied and have played a major role in satisfying people's needs with the things they market. We have some information about the social and economic life of Istanbul during the Abdülmecid period within the framework of the events that took place in the producers, marketers and consumers triangle and were the subject of lawsuits, by examining the provisions given to the Ottoman tradesmen in the Istanbul Ahkam Books during the Abdülmecid period.