Pandeminin Türkiye'deki bankaların finansal performansı üzerindeki etkisinin CAMELS analizi ile incelenmesi
Examining the effect of the pandemic on the financial performance of banks in Turkey with CAMELS analysis
- Tez No: 793667
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: CAMELS Derecelendirme Sistemi, Bankacılık, Performans Analizi, Covid-19 Küresel Pandemi, CAMELS Rating System, Banking, Performance Analysis, Covid-19 Global Pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bankalar ülkelerin en önemli kurumlarından biridir. Üstlendikleri görevler itibariyle bir ülke için finansal açıdan ekonominin sağlıklı bir şekilde çalışmasında mühim olarak kabul edilmektedirler. Yani bankalarla ilgili oluşacak sorunlar ülke ekonomisi için büyük sorunlar doğurabilir. Bu yüzden bankaların denetimi önemli hale gelmektedir. Dünyada bir çok ülkeler bankaların denetimi ve gözetimi için farklı sistemler geliştirmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde bankacılık, Dünya'da ve Türkiye'de bankacılığın tarihsel gelişimi, faaliyetine göre banka türleri, türk bankalarının tabi olduğu düzenleyici ve denetleyici kurumlar, Türkiye'de BDDK düzenlemelerinin ve Basel kriterlerinin bankaların performanslarına etkileri, bankacılık sektöründe performans ölçümü gibi konulara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde CAMELS performans analizinden detaylı bahseldilmiş, sonda ise CAMELS yöntemi ile yapılan çalışmalara ait literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ampirik bir uygulama yapılmıştır. Türkiye bankacılık sektöründe faaliyet gösteren her grupta en büyük 3'er tane olmakla; kamu sermayeli mevduat bankaları, yabancı sermayeli bankalar ve yatırım ve kalkınma bankalarının Covid-19 küresel pandemi öncesi ve sonrası, yani 2018-2019 ve 2020-2021 yıllarına göre finansal performanslarında olan değişimleri görmek için CAMELS performans analizi yapılmıştır. Çalışmada analiz dönemi olarak Covid -19 küresel pandemi öncesi ve sonrasını seçmede belirleyici unsur pandeminin banka sektörüne olan etkisini belirli düzeyde görebilmektir. Covid-19 küresel pandemi dönemi CAMELS analizi ile elde edilen sonuçlara göre, negatif anlamda incelenen banka grupları içerisinde en fazla kamu sermayeli mevduat bankalarını, en az ise kalkınma ve yatırım bankalarını etkilemiştir. Yabancı sermayeli bankalar ise pandemiden önce ve sonra kıyaslamasına göre iyileşme kaydetmiştir.
Özet (Çeviri)
Banks are one of the most important institutions of countries. Due to the duties they undertake, they are considered to be important for a country to operate financially in a healthy way. In other words, the problems that will arise with the banks may cause great problems for the country's economy. Therefore, the supervision of banks becomes important. Many countries in the world have developed different systems for the supervision and surveillance of banks. In the first part of this study, subjects such as banking, the historical development of banking in the world and in Turkey, types of banks according to their activities, the regulatory and supervisory institutions that Turkish banks are subject to, the effects of BRSA regulations and Basel criteria on the performance of banks in Turkey, performance measurement in the banking sector are discussed. given. In the second part of the study, the CAMELS performance analysis was mentioned in detail, and at the end, a literature review of the studies conducted with the CAMELS method was made. In the third part of the study, an empirical application was made. Being the 3rd largest in each group operating in the Turkish banking sector; CAMELS performance analysis was conducted to see the changes in the financial performance of state-owned deposit banks, foreign-owned banks and investment and development banks before and after the Covid-19 global pandemic, that is, according to 2018-2019 and 2020-2021. The determining factor in choosing the pre- and post-Covid-19 global pandemic as the analysis period in the study is to see the effect of the pandemic on the banking sector at a certain level. According to the results obtained by the Covid-19 global pandemic period CAMELS analysis, among the bank groups that were negatively examined, it affected the state-owned deposit banks the most, and the development and investment banks the least. Foreign-owned banks, on the other hand, improved compared to before and after the pandemic.