المرابطون والموحدون في العصر الاندلسي دراسة بلاغية البديع انموذجاً
Endülüs şiirinde Bed'i'nin (model olarak el-murabıtlar ve el-muvahhitler) biçim ve içerik olarak incelenmesi / Study the Budaiya in Andalusian poetry from the fifth century AH to the seventh century AH (In form and substance)
  1. Tez No: 793688
  2. Yazar: ABDULRHMAN KHAMES FAYDH ALBUHUSANALAI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arabic language, Badi, Andalusian poetry, Verbal enhancer, Non-verbal enhancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araĢtırma belâgatle ilgili olup, hicrî 5. ve 7. asırlar arasında Endülüs ġiirin'de bedî üsluplarının sanatsal ve yaratıcı yönünü ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu dönem murâbıtlar ve müvahhidlerin hüküm sürdüğü müsteĢriklerin saldırarak onları siyasi farkı duruĢları, Ġspanyollarla Müslümanların iliĢkilerindeki değiĢken durumlar ve savaĢlar sebebiyle ilim ve sanatla savaĢarak ikilik çıkarmakla suçladıkları bir dönemdir. ÇalıĢmada araĢtırmanın hedefine uygun biçimde Endülüslü Ģairlerin kullandığı bazı örnekler seçilmiĢ, bu örnekler üzerinden Endülüs Ģairlerinin kullandığı bedî üslupları incelenmiĢtir. Bu, Ģiirsel araĢtırmanın amaçlarını kapsayan tanımlayıcı analitik yaklaĢımın kapsamına girer. AraĢtırmada varılan sonuçların önemlileri Ģunlardır: Bedî ilmi Endülüslü Ģairleri cezbetmiĢ, Ģairler, çeĢitleri ve üslubu üzerinde durarak bedî ilmine büyük bir önem vermiĢtir. Bu da Endülüs Ģairlerininin doğu Ģairlerinden etkilendiğini gösterir. Zira onlar bedî ilminde duygusal durumlarını ifade edecek, ilham anında yazıya dökecek bir yön bulmuĢturlar. Mürâbıt ve müvahhitler, Allah rızası için cihada odaklanmalarına rağmen, oryantalistlerin iddialarının aksine, devletlerinin bilimsel ve edebî geliĢimini ihmal etmediler. Endülüs Ģiiri, Kur'an-ı Kerim, Hadis ve atasözlerinden alıntı yapıp kullanmıĢtır. Endülüs Ģiiri lafzî ve manevî süslemeler yönüyle hayli zengindir. Bu da Endülüs Ģiirinin okuyucuya etkisini, bestelenme ve Ģarkı olarak söylenmeye yatkınlığını gösterir.
Özet (Çeviri)
This thesis is one of the rhetorical studies, and its purpose is to reveal some artistic and creative aspects of Al-Badi' styles in Andalusian poetry in the period between the fifth and seventh centuries AH. It is the era of the Almoravid and Almohad rule of Andalusia, which is considered a controversial period attacked by the Orientalists. They accused it of being backward and fighting science and art because of the many wars and volatile circumstances in the Muslims' relationship with the Spaniards. In order to achieve its objectives, the study based on selecting some evidence from each poet and citing them in the study of the creative rhetorical methods used by Andalusian poets. This falls under the descriptive analytical approach that achieves the purposes of rhetorical research. The most important results of this study were: That the science of Al-Badi attracted the Andalusian poets, so they stood on its types and methods, and they paid great attention to it. This may reflect their influence on the poets of the Levant. As they found in Al-Badi's methods what meets their emotional states, and their verbal abilities to compose poetry. And that the Almoravids and Almohads, despite their focus on jihad for the sake of God, did not neglect the scientific and literary development of their state, contrary to what the orientalists spread. And that Andalusian poetry used the quotation and inclusion of the Holy Qur'an, hadith and Arabic proverbs, And that poetry is rich in moral and verbal improvements, and this explains the intensity of its impact on the recipient, and its ability to have a melody and to sing.