Resim anasanat atölye eğitiminde eskiz defteri: Bir durum araştırması
Sketchbook in studio painting course: A case study
- Tez No: 793748
- Danışmanlar: PROF. ŞEMSETTİN EDEER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar öğretimi, Eskiz, Eskiz defteri, Resim anasanat atölye, Doğa (Dış gerçeklik), Visual arts teaching, Sketch, Sketchbook, Studio painting course, Nature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırmacı, doktora tez konusu bulma arayışındayken ilgi alanından hareket ederek yükseköğretim kademesinde resim anasanat atölyelerinde nasıl bir eğitim verildiğini merak etmiştir. Bu doğrultuda araştırmacı, ulaşılabilirlik açısından Türkiye sınırları içeresindeki bir devlet üniversitesinde, eğitim fakültesi, resim-iş eğitimi anabilim dalında bulunan 6 adet resim ana sanat atölyeyi iki hafta boyunca gözlemlemiştir. Bu gözlemleri sonucunda bir atölyede, hocanın eskiz defterleri üzerinde büyük bir önemle durduğunu ve eskizler üzerinden sanat eğitimini yürüttüğünü saptamıştır. Gözlem yapılan resim anasanat atölye bağlamında eskiz defterlerinin, sanat eğitiminde nasıl işe koşulduğunu anlamak ve betimlemek, bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmacı, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz dönemi boyunca ilgili atölyede gözlemlerde bulunmuş ve görüşmeler yapmıştır. Zamansal ve mekânsal açıdan belli sınırları olan bir vaka, nitel veri toplama yöntemleri ile incelendiğinden dolayı bu araştırmanın yöntemi nitel olup durum araştırması olarak şekillenmiştir. Araştırmanın katılımcıları, 3. sınıf resim anasanat atölye öğrencileri, dersin hocası ve araştırmacıdan oluşmaktadır. Toplam katılımcı sayısı 12 kişidir. Gözlem ve görüşmelerden elde edilen veri seti tümevarımsal analiz yöntemi ile çözümlenmiş olup analiz sonucunda;“eskiz defteri ile iletişim arasındaki ilişki”,“eskiz defteri ile kompozisyon arasındaki ilişki”,“eskiz defteri ile doğa arasındaki ilişki”ve“eskiz defteri ile resim arasındaki ilişki”olmak üzere 4 ana temaya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the researcher is looking for a doctoral thesis topic, starting from his field of interest, he wonders what kind of education is given in the studio painting courses in B.A. (Bachelor of Arts). In this direction, the researcher observes 6 studio painting courses in B.A., at a state university within the borders of Turkey for two weeks in terms of accessibility. As a result of these observations, he realizes that in a studio painting course, the teacher puts great emphasis on sketchbooks and carries out art education through sketches. As a result of this observation, the relationship between the sketchbooks and the art education given in this course is shaped as a research problem. The purpose of this research is to understand and describe how sketchbooks are used in art education in the context of the studio painting course in which the observation is made. The researcher makes observations and interviews during the fall semester of the 2018-2019 academic year. Since a case with certain temporal and spatial boundaries is researched with qualitative data collection methods, the method of this research is qualitative and shaped as a case study. The participants of the study are 12 people, including the researcher. As a result of the analysis of the obtained data set; 4 main themes were reached:“the relationship between the sketchbook and communication”,“the relationship between the sketchbook and the composition”,“the relationship between the sketchbook and nature”and“the relationship between the sketchbook and the painting”.