An exploratory study into the use of discourse markers by turkish efl students in English speaking exams and its relation with their exam scores
Türk öğrencilerin İngilizce konuşma sınavlarında söylem belirleyici kullanımlarına ve bunun sınav puanları ile ilişkisine ilişkin keşfedici bir çalışma
  1. Tez No: 793790
  2. Yazar: SİNEM TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem belirteçleri, İngilizce öğrenen Türk öğrenciler, Sözlü anlatım, Konuşma sınavı, Yeterlilik düzeyi, Discourse markers, Turkish learners of English, Spoken discourse, Speaking exam, Proficiency level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Söylemin tutarlılığına katkıda bulunan ve muhataplar arasındaki iş birliğini ve konuşmanın ortak inşasını gösteren işlevleriyle söylem belirteçleri, bir dilin edim biliminde önemli bir rol oynar. İspanyolca, Çince ve Japonca gibi farklı anadillere sahip konuşmacıların söylem belirteci kullanımına odaklanan bazı araştırmalar olmasına rağmen, bu belirteçlerin İngilizce öğrenen Türklerin bu belirteçleri kullanımına dair sınırlı sayıda araştırma vardır. Bu çalışma, Türk öğrencilerin kullandığı söylem belirteçlerinin çeşitliliğini ve söylem belirteci kullanımı ile konuşma sınavı puanları ve İngilizce düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma sonuçları, katılımcıların çok çeşitli söylem belirteçleri kullandığını fakat metinsel söylem belirteçlerine ağırlık verdiğini ve bunları kişilerarası söylem belirteçlerinden önemli ölçüde daha sık kullandıklarını ortaya çıkarmıştır ancak Türk öğrencilerin söylem belirteci kullanımı ile konuşma sınavı puanları ve genel İngilizce yeterlilik sınavı puanları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmanın bulguları, İngilizce öğrenenlerin edim bilimsel yetkinliğinin gelişimi ile ilgili öğretim uygulayıcıları ve müfredat tasarımcıları için çeşitli çıkarımlar önermektedir.
Özet (Çeviri)
Discourse markers with their functions contributing to the coherence and cohesion of discourse and indicating cooperation between interlocutors and co-construction of the conversation play an important role in pragmatics of a language. Although there have been some studies focusing on the use of discourse markers by non-native English speakers from different language backgrounds such as Spanish, Chinese, and Japanese, there is a limited amount of research on the use of these markers by Turkish learners of English. This study aims to examine the variety of discourse markers used by Turkish EFL learners and investigate the relationship between students' use of discourse markers and their speaking exam scores and proficiency level. The results revealed a wide variety of discourse markers used by the participants, and students heavily depend on textual discourse markers and used them significantly more frequently than interpersonal markers, however, no correlation was found between Turkish EFL students' use of discourse markers and their speaking exam scores and overall proficiency exam scores. The findings suggest several implications for teaching practitioners and curriculum designers regarding the development of pragmatic competence of learners in EFL contexts.