Uzamış sarılıkla polikliniğe başvuran yenidoğanlarda etiyolojik nedenlerin ve klinik özelliklerin incelenmesi
Investigation of etiological causes and clinical characteristics in newborn attending to the polyclinic with prolonged jaundice
- Tez No: 793811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ARMAN, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Uzamış sarılık, Yenidoğanın hemolitik hastalığı, Breast milk, Prolonged jaundice, Hemolytic disease of the newborn
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda uzamış sarılıklı yenidoğanların etiyolojik nedenlerini ve klinik özelliklerini inceleyerek, ileri tetkik yapılması gereken riskli yenidoğanları tespit edebilmeyi böylece gereksiz tetkik istenmesinin önüne geçebilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı olarak planlanan çalışmamıza, Mart 2022-Eylül 2022 tarihleri arasında Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yenidoğan Polikliniği'ne gelen uzamış sarılık tanılı 150 tane term yenidoğan dahil edildi. Uzamış sarılıklı term yenidoğanların bilgisayara kayıtlı verilerinden yenidoğanların; cinsiyeti, gestasyon haftası, kilo, boy, baş çevresi, sarılığın başladığı gün, polikliniğe başvuru zamanı ve başvuru nedeni, anemi varlığı, hipernatremi varlığı, patolojik tartı değişikliği, beslenme şekli, sarılıklı kardeş öyküsü, kan grubu, total, direkt ve indirekt bilirubin değeri, TSH (tiroid stimülan hormon) düzeyi, sT4 (serbest tiroksin) düzeyi, G6PDH (glukoz 6 fosfat dehidrogenaz), piruvat kinaz enzim düzeyi, CRP ( C reaktif protein) düzeyi, KCFT (karaciğer fonksiyon test) sonucu, tam idrar tahlili, idrar kültürü, idrarda redüktan madde varlığı, batın USG sonucu kaydedildi. Ek olarak yenidoğanların annelerinin; yaşı, parite sayısı, doğum şekli, etnik kökeni, kaçıncı gebeliği olduğu, akraba evliliği durumu, kronik hastalıkları, gebelikte edinilen hastalıkları kaydedildi. Sonuçların istatistiksel analizi için IBM SPSS Statistics 23 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. P-değerinin 0,05'in altında olduğu değerler istatistiksel olarak anlamlı değerlendirildi. Bulgular: Tamamı anne sütü ile beslenen 150 tane uzamış sarılık tanılı term yenidoğanların %54,7'sinin (n=82) cinsiyeti erkek idi. Yenidoğanların ortalama gebelik haftası 38,7±1,2 hafta, doğum ağırlıkları ise 3229±396 idi. Annelerin yaş ortalaması 27,72±5,031 (Min.-Maks.;18-44) idi. Annelerin %16'sında (n=24) akraba evliliği, %6,66'sında (n=10) gestasyonel diyabetes mellitus, %2,6'sında (n=4) hipertansiyon bulundu. Annelerin %51,3'ünün (n=77) NSD ile doğum yaptığı görüldü. Yenidoğanların polikliniğe ilk başvuru günleri ortalaması 9,84±6,29 gün iken, uzamış sarılık tanısı alma günleri ortalaması 15,1±2,28 gün idi. Geç tip anne sütü sarılığı %57,3 oranı ile en sık etiyolojik neden olarak bulundu. Ciddi hiperbilirubinemisi olan ve olmayan yenidoğanlar karşılaştırıldığında ciddi hiperbilirubinemi tanılı yenidoğanların polikliniğe ilk başvuru günleri daha erken, başvuru esnasındaki bilirubin değerleri ise daha yüksekti. Geç tip anne sütü sarılığı olan ve olmayan yenidoğanlar karşılaştırıldığında ise geç tip anne sütü sarılığı tanısı alan yenidoğanların polikliniğe başvuru günleri daha erken (p=0,006) bulundu. Sadece anne sütü alan gruplar değerlendirildiğinde ise benzer özellikler gösterdiği (p=0,205) görüldü. Risk faktörleri değerlendirildiğinde ABO ve Rh uygunsuzluğunun patolojik sarılık gelişimi ile ilişkili olduğu ancak başvuru bilirubini, beslenme şekli, anne yaşı, ilk gebelik durumu olması, tartı kaybı değişikliğinin ve cinsiyet gibi faktörlerin anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamız sonucunda literatürle benzer olarak uzamış sarılık etiyolojisinde en sık neden olarak %57,3 ile geç tip anne sütü sarılığı bulunmuştur. Geç tip anne sütü sarılığı tanısı alan ve ciddi hiperbilirubinemisi olan yenidoğanların polikliniğe başvuru günleri diğer gruplara göre daha erken (p=0,006) saptanmıştır. Uzamış sarılığın, sıklıkla selim nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmekle birlikte patolojik nedenlerin ayırt edilebilmesi ve doğru tanı konularak gerektiğinde tedavi edilebilmesi, yenidoğanlarda özellikle nörolojik açıdan kalıcı sekellerin önlenebilmesi için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to examine the etiological causes and clinical features of newborns with prolonged jaundice, to identify risky newborns who need further examination and thus to prevent unnecessary tests. Materials and Methods: Our study, which was planned as a single-center, cross-sectional, descriptive study, included 150 term newborns with a diagnosis of prolonged jaundice who came to the Süleymaniye Obstetrics and Pediatrics Hospital Neonatal Outpatient Clinic between March 2022 and September 2022. From the computer-saved data of term newborns with prolonged jaundice; gender, week of gestation, weight, height, head circumference, day of jaundice, time of admission to the outpatient clinic and reason for admission, presence of anemia, presence of hypernatremia, pathological weight change, diet, history of sibling with jaundice, blood group, total, direct and indirect bilirubin value, TSH (thyroid stimulating hormone) level, fT4 (free thyroxine) level, G6PDH (glucose 6 phosphate dehydrogenase), pyruvate kinase enzyme level, CRP (C reactive protein) level, KCFT (liver function test) result, complete urinalysis, urine culture, presence of reducing substance in the urine, and abdominal USG results were recorded. In addition, mothers of newborns; age, parity number, mode of delivery, ethnic origin, number of pregnancies, consanguineous marriage status, chronic diseases, and diseases acquired during pregnancy were recorded. IBM SPSS Statistics 23 (IBM SPSS, Turkey) program was used for statistical analysis of the results. Values with a p-value below 0,05 were considered statistically significant. Results: The sex of %54,7 (n=82) of 150 term newborns diagnosed with prolonged jaundice all breastfed was male. The mean gestational week of the newborns was 38,7±1,2 weeks and their birth weight was 3229±396. The mean age of the mothers was 27,72±5,031 (Min.-Max.;18-44). Consanguineous marriage was found in 16% (n=24) of the mothers, gestational diabetes mellitus in %6,66 (n=10), and hypertension in %2,6 (n=4). It was observed that %51,3 (n=77) of the mothers gave birth with NSD. While the average of the first admission days of the newborns to the outpatient clinic was 9,84±6,29 days, the average of the days of diagnosis of prolonged jaundice was 15,1±2,28 days. Late type breast milk jaundice was found to be the most common etiologic cause with a rate of %57,3. When newborns with and without severe hyperbilirubinemia were compared, newborns with severe hyperbilirubinemia had earlier admission to the outpatient clinic and higher bilirubin values at presentation. When newborns with and without late-type breastmilk jaundice were compared, the days of admission to the outpatient clinic were found earlier (p=0,006) for newborns diagnosed with delayed-type breastmilk jaundice. When the groups receiving only breast milk were evaluated, it was seen that they showed similar characteristics (p=0,205). When the risk factors were evaluated, it was seen that ABO and Rh incompatibility were associated with the development of pathological jaundice but factors such as admission bilirubin, diet, maternal age, first pregnancy status, change in weight loss and gender did not have a significant effect. Conclusion: As a result of our study, delayed type breast milk jaundice was found to be the most common cause of prolonged jaundice with %57,3 similar to the literature. The days of admission to the outpatient clinic of newborns diagnosed with delayed breast milk jaundice and severe hyperbilirubinemia were found earlier (p=0,006) compared to other groups. Although it is known that prolonged jaundice often occurs due to benign causes, it is very important to distinguish the pathological causes and to treat them when necessary by making the correct diagnosis, especially in order to prevent permanent sequelae in terms of neurological in newborns.