illüstrasyon tekniği ile hikâyelerin görselleştirilmesi: Kayseri Develioğlu Hikâyesi uygulaması
Visualization of stories with illustration technique: Kayseri Develioğlu Story application
  1. Tez No: 793827
  2. Yazar: DİCLE SÜMEYRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE ZEYNEP GÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Hikaye Anlatımı, İllüstrasyon, Yayın İllüstrasyonu, Visual Storytelling, Illustration, Editorial Illustration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İllüstrasyon, metin ve fikirlerin tasviri için yaygın bir biçimde kullanılan resimleme türü ve aynı zamanda güçlü bir görsel anlatım aracıdır. Tanıtım ve reklam mecrasında görsel çözümler üreten illüstrasyon, yaygın bir biçimde kullanılır. Ayrıca illüstrasyon artık canlı ve sürekli gelişmekte olan güçlü bir sanat biçimidir. Zengin bir tarihe sahip bu antik mecra, her alanda hayaller ve mesajlar yaratabilen dinamik ve çağdaş bir iletişim alanıdır. İllüstrasyon alanında kullanılan terimlere ve tekniklere hâkim olmak, fikirlerin daha iyi biçimlenmesine ve belirginleşmesine katkı sağlayacaktır. İlkokul kitapları, gazeteler, dergiler ve birçok alanda kullanılan illüstrasyon tekniğinin temel amacı uzun ve öğretici metinlerin görsel hafızada yer etmelerini sağlamaktır. Araştırma temelinde sözlü tarihi bir kültürü olan“Develioğlu Oyunu”nun illüstrasyon yöntemi ile görselleştirilmesi ve hikaye kitabı haline dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bir hikayenin dijital illüstrasyon tekniği ile uygulanması niteliği taşıyan bu araştırmanın örnekleminde, Develioğlu Hikayesi göz önüne alınarak betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada doküman taraması sonucunda elde edilen bulgular dikkate alınarak düzenlenmiş ve yorumlanmış bir biçimde sunulmaktadır. Dijital illüstrasyon uygulama süreci ile ilgili sonuç ve önerilerde bulunulmuş ve bu amaçla elde edilen sözlü veriler, önce sistematik bir biçimde açıklanmış ve betimlenmiştir. Develioğlu hikayesinde anlatılan ilişkiler yalnızca işlevsel değil aynı zamanda kadının çocukluktan yaşlılığına kadar toplumdaki rolünü de göstermektedir. Ataerkil Türk aile yapısı bir türküde anlatılmış ve bunun illustrasyon ile betimlenmesinde bu sosyo-kültürel arka plan bütün hikayeye damgasını vurmuştur. Doküman taraması sonucu elde edilen bulgular üzerine,“Kayseri Develioğlu”oyunu,“Develioğlu Hikayesi”formatına dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Illustration is a type of illustration commonly used for the depiction of text and ideas, as well as a powerful visual expression tool. Illustration, which produces visual solutions in promotion and advertising, is widely used. In addition, illustration is now a vigorous and constantly evolving art form. This ancient medium with a rich history is a dynamic and contemporary communication space that can create dreams and messages in every field. Having a good command of the terms and techniques used in the field of illustration will contribute to better shaping and clarification of ideas. The main purpose of the illustration technique, which is used in primary school books, newspapers, magazines and many other fields, is to ensure that long and instructive texts are placed in visual memory. On the basis of the research, it is aimed to visualize the“Develioğlu Play”, which has an oral historical culture, with the illustration method and to transform it into a story book. In the sample of this research, which is the application of a story with digital illustration technique, descriptive analysis method was used considering the Develioğlu Story. In this research, it is presented in an organized and interpreted form, taking into account the findings obtained as a result of document scanning. Conclusions and suggestions were made regarding the digital illustration application process, and the verbal data obtained for this purpose were first explained and described in a systematic way. The relationships described in the Develioğlu story are not only functional, but also show the role of women in society from childhood to old age. The patriarchal Turkish family structure is described in a folk song, and this socio-cultural background has left its mark on the whole story in the illustration of it. Based on the findings obtained as a result of the document scanning, the play“Kayseri Develioğlu”was transformed into the“Develioğlu Story”format.