Evre 3 endometriyum kanseri hastalarında sistematik lenfadenektominin sağkalıma etkisi
The survival effect of systematic lymphadenectomy in patients with stage 3 endometrium cancer
  1. Tez No: 793826
  2. Yazar: SİNEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SERDAR SERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal kanser, Lenf nodu diseksiyonu, Rekürrens, Endometrial cancer, Lymph node dissection, Recurrence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Evre IIIC endometriyum kanserinde sistematik lenf nodu diseksiyonu (LND) veya örneklemesi yapılan hastaların sağkalım ve prognozlarını araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ocak 2010 – şubat 2021 tarihleri arasında endometrioid tip endometriyum kanseri tanısını alan ve tedavi uygulanan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya evre IIIC olan ve histerektomi ve lenf nodu örneklemesi veya diseksiyonu yapılan hastalar dahil edildi. Hastaların verileri dosyalarından geriye dönük olarak analiz edildi. Tüm hastaların tanısı histopatolojik olarak tespit edildi ve hastalar FIGO 2009 evreleme sistemi ile evrelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 54 hasta, sistematik lenf nodu diseksiyonu (n:33) ve lenf nodu (LN) örneklemesi (n:21) yapılanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların ortalama yaşları 57.3 ± 9.8 olarak saptandı ve iki grup arasında ortalama yaş açısından anlamlı farklılık olmadığı saptandı (p: 0.938). Tüm hastalara histerektomi ve ooferektomi işlemi yapıldı. Sistematik lenf nodu diseksiyonu yapılan grupta pelvik ve paraaortik tüm lenf nodları çıkarıldı. Lenf nodu örneklemesinde ise pelvik ve paraaortik büyümüş lenf nodları (bulky) mutlaka çıkarıldı. Gruplar arasında pelvik (n: 0.508) ve paraaortik (p: 0.855) lenf nodu metastazı saptanma varlığında anlamlı farklılık görülmedi. Sistematik LND yapılan 19 (%57.6) ve LN örneklemesi yapılan 11 (%52.4) hastada derin miyometriyal invazyon görüldü (p: 0.708). Ortalama tümör boyutu gruplar arasında (p: 0.388) farklılık göstermediği saptandı. Toplam 22 (%40.7) hasta evre IIIC1 iken, 32 (%59.3) hasta evre IIIC2 olarak rapor edildi. Çalışmaya dahil olan hastaların 47 (%87.0) tanesi adjuvan radyoterapi, 48 (%88.9) tanesi adjuvan kemoterapi tedavisi aldı. Sistematik LND ve LN örneklemesi yapılan gruplar arasında nüks oranları açısından farklılık göstermediği saptandı (%15.2 ve %19.0; p: 0.492). Beş yıllık hastalıksız sağkalım sistematik LND yapılan grupta %82.2 ve LN örneklemesi yapılan grupta %79.8 olarak hesaplandı ve gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı gösterildi (p: 0.867). Beş yıllık toplam sağkalım oranlarına bakıldığında sistematik LND yapılan grupta %68.3 ve LN örneklemesi yapılan grupta %64.5 olarak analiz edildi (p: 0.891). Toplam sağkalım sonuçlarına etki edebilecek risk faktörlerinin değerlendirildiği, bağımsız risk faktörünün olmadığı saptandı. Sonuçlar: Sistematik lenf nodu diseksiyonu yapılmasının nüksü önlemede ve hastalıksız ve toplam sağkalım üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı saptandı. İşlemin ek morbidite yüklemesi de göz önüne alındığında gerekli olmadığı düşünülmektedir. Lenf nodu çıkarılması işleminin, adjuvan tedaviyi yönlendirmesi açısından diagnostik etkisi olmasına rağmen terapötik etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the survival and prognosis of patients undergoing systematic lymph node dissection (LND) or sampling in stage IIIC endometrial cancer. Material and Methods: The records of patients who were diagnosed with endometrioid type endometrial cancer and treated at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2010 and February 2021 were retrospectively analyzed. Patients with stage IIIC who underwent hysterectomy and lymph node sampling or dissection were included in the study. The data of the patients were analyzed retrospectively from their files. All patients were diagnosed histopathologically and patients were staged using the FIGO 2009 staging system. Results: The 54 patients included in the study were divided into two groups who underwent systematic lymph node dissection (n:33) and lymph node (LN) sampling (n:21). The mean age of the patients was 57.3 ± 9.8 years, and there was no significant difference between the two groups in terms of mean age (p: 0.938). All patients underwent hysterectomy and oophorectomy. In the group that underwent systematic lymph node dissection, all pelvic and para-aortic lymph nodes were removed. There was no significant difference between the groups in the presence of pelvic (n: 0.508) and para-aortic (p: 0.855) lymph node metastases. Deep myometrial invasion was seen in 19 (57.6%) patients who underwent systematic LND and 11 (52.4%) patients who underwent LN sampling (p: 0.708). It was determined that the mean tumor size did not differ between the groups (p: 0.388). A total of 22 (40.7%) patients were reported as stage IIIC1, while 32 (59.3%) patients were reported as stage IIIC2. Of the patients included in the study, 47 (87.0%) received adjuvant radiotherapy and 48 (88.9%) received adjuvant chemotherapy. It was determined that there was no difference in recurrence rates between the groups that underwent systematic LND and LN sampling (15.2% vs 19.0%; p: 0.492). Five-year disease-free survival was calculated as 82.2% in the systematic LND group and 79.8% in the LN sampling group, and it was shown that there was no significant difference between the groups (p: 0.867). Looking at the five-year overall survival rates, it was analyzed as 68.3% in the systematic LND group and 64.5% in the LN sampling group (p: 0.891). It was determined that the risk factors that could affect the overall survival results were evaluated and there were no independent risk factors. Conclusions: It was determined that systematic lymph node dissection had no effect on preventing recurrence and on disease-free and overall survival. Considering the additional morbidity burden, the procedure is not considered necessary. Although lymph node removal has a diagnostic effect in guiding adjuvant therapy, it has been shown to have no therapeutic effect.