Protesto haberlerinin çerçevelenmesi: Boğaziçi protestoları
Framing protest news: Bogazici protests
  1. Tez No: 793839
  2. Yazar: ŞEYMA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Boğaziçi Üniversitesi, protesto, haber çerçeveleri, öğrenci hareketleri, Bogazici University, protest, news frames, student movements
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ülkemizde yakın tarihte gerçekleşen toplumsal olaylardan biri olan Boğaziçi Üniversitesi protestosu birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. 4 Ocak 2021'de başlayan Boğaziçi Üniversitesi olaylarının yankıları devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak Prof. Dr. Melih Bulunun atanmasıyla birlikte 4 Ocak 2021'de üniversitenin kampüsünde başlayan gösteriler iki aylık periyotta etkisini artırmıştır. Rektörlerin üniversite tarafından atanması talebinde bulunan üniversite öğrencileri ve akademisyenler akademik alandaki baskının, demokratik yollarla seçme ve seçilme hakkının kullanılması ve korunması talebiyle üniversite kampüsünde 'kayyum rektör istemiyoruz' şeklinde yazılı pankartlar açarak ve rektörlük binasına sırtlarını dönerek atamayı protesto etmiştir. Bu çalışmada Türk basınını temsilen üç gazete örneklem olarak seçilmiş; gazetelerin internet sayfalarında 4 Ocak- 27 Şubat 2021 tarihleri arasındaki 56 günlük süre zarfında yapılan haberler çerçeveleme kuramı doğrultusunda içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu bağlamda gazetelerin protestoyla ilgili kaç haber yaptığı; haberlerinde kimleri kaynak olarak kullandıkları; haberlerin odağında yer alan kişilerin kimler olduğu; haberlerde kullanılan başlıkların türü; haberlerde kullanılan görsellerin sayısı ve içeriği ve haberlerde kullanılan genel ve özel çerçevelerin neler olduğu analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı farklı ideolojilere sahip gazetelerin Boğaziçi Üniversitesi protestolarıyla ilgili haberleri nasıl çerçevelediklerini ortaya koymaktır. Çalışmada neredeyse tüm haberlerin içinde ortak olarak bulunan 'genel çerçevelerden' hangilerinin ne sıklıkta kullanıldığı saptanmıştır. Özel çerçevelerden ise Sözcü gazetesinin 'polis şiddeti' çerçevelerinin yoğunlukla kullanıldığı görülürken Hürriyet gazetesinin 'terör çerçevesi' ve 'sorumluluk çerçevesini' kullandığı görülmüştür. Haberlerde kullanılan çerçevelerin gazetelerin ideolojik yapılarına bağlı olarak değişiklik gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bogazici University protest, which is one of the social events that took place in our country in recent history, has brought many discussions. The repercussions of Bogazici University events, which started on January 4, 2021, still continue. With the appointment of Prof. Dr. Melih Bulun as the rector of Bogazici University by President Recep Tayyip Erdogan, the demonstrations that started on the campus on January 4 increased their impact in a two-month period. University students and academics, who demanded the appointment of rectors by the university, protested the appointment by turning their backs on the rectorate building and unfurling banners saying“we do not want a trustee rector”on the university campus, demanding the use and protection of the right to vote and be elected through democratic means. In this study, three newspapers representing the Turkish press were chosen as samples; the news made on the internet pages of the newspapers during the 56-day period between January 4 and February 27 were analyzed by content analysis method in line with the framing theory. In this context, how many news the newspapers made about the protest; who they use as a source in their news; who are the people at the center of the news; the type of headlines used in the news; The number and content of the images used in the news and the general and special frames used in the news were analyzed. The aim of this study is to reveal how newspapers with different ideologies frame the news about Bogazici University protests. In the study, it was determined which of the 'general frameworks', which are common in almost all news, are used and how often. Among the 'special frames', it was seen that Sozcu Newspaper used the 'police violence' and 'justification of the action' frames, while Hurriyet Newspaper used the 'terrorism framework' and 'responsibility framework'. It has been determined that the frames used in the news vary depending on the ideological structures of the newspapers.