Framing Mahsa Amini protests in Turkish conservative media
Mahsa Amini protestolarının Türk muhafazakar basınında çerçevelenmesi
- Tez No: 928372
- Danışmanlar: PROF. DR. BESİME PINAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya Çerçevelemesi, Protestolar, Mahsa Amini Protestoları, Muhafazakar Medya, Çerçeveleme Stratejileri, Media Framing, Protests, Mahsa Amini Protests, Conservative Media, Framing Strategies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki muhafazakar gazeteler; Yeni Şafak, Yeni Akit, Milli Gazete ve Türkiye Gazetesi'nin haber sitelerinde Mahsa Amini protestolarının nasıl çerçevelendiği incelenecektir. Araştırma, bu gazetelerin olayları hangi bakış açılarıyla sunduğunu, hangi temalar üzerinden haberleri aktardığını ve kamuoyuna nasıl bir mesaj verdiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada özellikle çatışma, toplumsal düzenin korunması, dış güçlerin müdahalesi ve insan hakları çerçevelerine odaklanılacaktır. Muhafazakâr medyanın protestolar karşısında nasıl bir çerçeveleme stratejisi izlediğini Mahsa Amini protestoları örneğinden yola çıkarak ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study will examine how the conservative newspapers in Turkey—Yeni Şafak, Yeni Akit, Milli Gazete, and Türkiye Gazetesi—frame the Mahsa Amini protests on their news websites. The research aims to analyze the perspectives from which these newspapers present the events, the themes through which they convey the news, and the messages they communicate to the public. The study will particularly focus on frames related to conflict, law and order, foreign intervention and human rights. The objective is to reveal the framing strategies employed by the conservative media in response to the protests by using the Mahsa Amini protests as a case study.