Demokrat Parti dönemi Gümüşhane'de eğitim (1950-1960)
Education in Gümüşhane during the Democrat Party period (1950-1960)
- Tez No: 793891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Eğitim, Gümüşhane, Democratic Party, Education, Gümüşhane
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çok partili sisteme geçiş sürecinde, Türk siyasi tarihini derinden etkileyen önemli gelişmeler yaşanmıştır. Cumhuriyet'in ilanı ile başlayan ve 1946 yılına kadar süren Tek Parti hayatı yönetimde hâkim olmuş, aynı yıl Demokrat Parti'nin kurulması ile birlikte genel seçimler yapılmış ve CHP seçimleri kazanarak iktidardaki varlığını korumuştur. Demokrasi söylemi ile halkın oylarına talip olan Demokrat Parti, geniş halk kitlelerden aldığı yüksek oyla da 1950 yılında iktidar olmuştur. Ülke siyasetinde yaşanan bu değişim, ülkenin birçok kademesinde değişim yolculuğunu da başlatmış oldu. Bu değişim sürecinden etkilenen unsurlardan birisi de şüphesiz eğitim hayatı olmuştur. Demokrat Parti Dönemi'nde eğitim sistemi temel hatları ile birlikte değerlendirilmiş, eğitimde yeni bir politik süreç başlatılmıştır. Bu çalışmada, Demokrat Parti Dönemi eğitim politikaları ve uygulamalarının Gümüşhane iline olan yansımaları konu alınmış, Demokrat Parti Dönemi ile Tek Parti Dönemi'ndeki Gümüşhane'nin eğitim hayatı birlikte değerlendirilmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında tüm yurtta eğitim seferberliği başlatılmış, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar ortaya konmuştur. Demokrat Parti'nin iktidar oluşu ile birlikte ülkemizin eğitim hayatında hangi aşamalara gelindiği ve özellikle Gümüşhane özelinde ne tür değişimler yaşandığı çalışmamızın esas konusunu oluşturmuştur. Araştırmanın amacı, Demokrat Parti'nin hazırlamış olduğu ve uygulamaya koyduğu eğitim politikalarının incelenerek, bu dönemde Gümüşhane'nin eğitim faaliyetlerinde meydana gelen değişimlerin ve dönemin politik yansımalarının tespit edilmesi olacaktır.
Özet (Çeviri)
During the transition to the multi-party system, there have been important developments that deeply affected the political history of Turkey. The Single Party administration continued until 1946, with the establishment of the DP in the same year, general elections were held and the CHP maintained its presence in power by winning the elections. Demanding the votes of the people with the discourse of democracy, the DP came to power in 1950 with the high votes it received from the broad masses of the people. This change in political life has brought along the process of change in many levels of the country. Undoubtedly, one of the factors affected by this change process has been the education life. In the DP Period, the education system was evaluated with its basic lines, and a new political process in education was started. In this study, the reflections of the education policies and practices of the DP Period on the province of GümüĢhane were discussed, and the educational life of GümüĢhane in the DP Period and the Single Party Period was evaluated together. In the first years of the Republic, an education campaign was started in the whole dormitory and studies were carried out in line with the needs of the society. The main subject of our study is what stages have been reached in the educational life of our country with the coming to power of the DP and what kind of changes have been experienced especially in GümüĢhane. The aim of the research will be to examine the educational policies that the DP addressed and implemented in the party and government program, and to determine the changes in the educational activities in GümüĢhane between the years 1950-1960 and the political reflections of the period.