Küreselleşmeden kaynaklanan dini ve felsefi problemlere analitik yaklaşım
An analytical approach to religious and philosophical problems caused by globalization
- Tez No: 793997
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, din, felsefe, modernizm, postmodernizm, ekonomi, siyaset, kültür, sekülerizm, fundamentalizm, radikalizm, cihat, Globalization, religion, philosophy, modernism, postmodernism, economy, politics, culture, secularism, fundamentailsm, radicalism, Jihad
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Günümüzde sosyal bilimlerde incelenen hemen her konunun küreselleşme kavramı dikkate alınmadan anlaşılması mümkün değildir. Tezin ana problemi küreselleşmeden kaynaklı dini ve felsefi problemlerdir. Küresel dünyada, dinin teolojik amaçlarının yok sayılıp dünyevi amaçlar için araçsallaştırılması önemli bir problemdir. Küresel ekonomide dinin tüketim elemanı olarak araçsallaşması, küresel siyasette dinin radikalleşerek siyasallaşması, şiddet içerikli terör vb. eylemler için sebep olarak gösterilmesi, kültürel alanda teolojik temellerinden kopartılarak kültürel bir öğe olarak algılanması din için problemdir. Bu problemleri anlamak için öncelikle küreselleşmenin açıklanması gereklidir. Küreselleşme bir süreçtir. Bu nedenle öncesini, bugünkü yapısını ve nasıl şekilleneceğini anlamak için modernizm ve postmodernizm teze dâhil edilmiştir. Modernizmin ve postmodernizmin düşünce zemininde neden oldukları değişimlerin küreselleşmeyi nasıl etkiledikleri incelenmiştir. Küreselleşmenin bu denli konuşuluyor olması özellikle ekonomik, siyasal ve kültürel alanda yaşanan somut değişimler sebebiyledir. Tezde analiz, betimleme, karşılaştırma yöntemlerini kullanılarak yaşanan somut olaylardan ve verilerden hareketle problemler rasyonel olarak açıklanmıştır. Küresel dünyada dini ve felsefi problemlerin temelinde, bireyselleşen insanın heva ve heveslerinin aklın önüne geçerek doğru düşünmenin engellenmesi yatar. Ayrıca geçmişe göre bilgi kaynakları çoğalsa da insan düşünme eyleminde aktif değildir. Onun yerine başkaları düşünür, yorumlar, o da onlardan birini seçer. Ve genellikle bu seçimde bilginin kaynağı bilimsel yöntemlerden çok retorik değeri yüksek söylemleri üreten ve kalabalıkları ikna edebilme gücüne sahip olanlardır. Bunların bilgiyi üretme ve kullanma gücü aynı zamanda bir ahlak problemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Tezde ele alınan problemler küreselleşmenin temelini oluşturan küresel ekonomiyle, küresel kültürle ve küresel siyasetle ilişkili olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
At the present time, it is not possible to understand almost every subject ınspected ın social sciences without considering the term“globalization”. The main concern of this study is religious and philosophical problems due to globalization. In the global world, disregarding the theological purposes of religion and the instrumentalization of religion for the secular purposes is an important problem. Instrumentalization of religion as consumption factor in global economy, politicization of religion by radicalisation in global politics, stating religion as a reason for acts of violence and in cultural terms, perception of religion as a cultural factor by seperating it from its theological bases are problems of religion. In order to understand these problems, firstly, it is necessary, to define globalization. Globalization is a process. That's why Modernism and Postmodernism have been included to our thesis so as to comprehend the past, present structure of Globalization cand how it is going to take form. We researched how Modernism and Postmodernism affected Globalization in terms of changes on idea platform. The reason why Globalization is being debated is due to the concrete changes in economic, politic and cultural matters. Therefore, in this thesis, these problems have been explained rationally by using analysis, description and comparison methods by predicating on the concrete incidents and datas. In the global world, individualized person's being fanciful prevents himself from righteous thinking by precluding mind and this underlies religious and philosophical problems. Also although, in this global world, the sources of information increase in comparison to past, the humans are not active in the act of thinking. Instead of them, others think and interpret and then, they choose one of the options. Generally, on this choise the information sources are the ones who create rhetocally-high discourses and who have ability to convince society; rather than scientific methods. Their power of production and using information of these authorities appears as a moral problem. The problems on this thesis have been related to global economy, global culture and global politics which form the base of Globalization.