Osteoporozda demografik veriler, riskfaktörleri, klinik bulgular
Demographic findings, risk factorsand clinical findings in osteoporosis
- Tez No: 794004
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KÖKLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: osteoporoz, epidemiyoloji, kırık, KMY, serum osteokalsin, denge testi, osteoporoz tedavisi, osteoporosis, epidemiology, fracture, BMI, serum osteocalcin, balance test, osteoporosis treatment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada polikliniğimize başvuran osteoporozu olan ve olmayan olgularda demografik özellikler, osteoporoz risk faktörlerini karşılaştırmak ve osteoporoz sonucu gelişen klinik bulguları incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2010 ile Haziran 2012 tarihleri arasında Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve postmenopozal-senil osteoporoz tanısı almış 127 hasta ve 53 osteoporozu olmayan gönüllü alındı. Katılımcılar yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) gibi demografik özellikler; süt tüketimi, menopoz yaşı, emzirme hikayesi, egzersiz yapma durumları gibi risk faktörleri, serum osteokalsin düzeyleri, geçirilmiş kırık hikayesi, vertebral kompresyon kırığı varlığı, kırık oluş şekli, kullandıkları ya da kullanmakta oldukları tedaviler açısından sorgulandı. Fizik muayeneleri yapıldı, statik ve dinamik denge testleri uygulandı. Bulgular: Hasta grubundaki katılımcıların yaş ortalaması kontrol grubundakilere göre anlamlı şekilde daha yüksek, VKİ değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla p= 0,000; p= 0,000). Her iki grubun da düzenli süt tüketme oranları düşüktü, süt tüketimi açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,797). Hasta grubunun menopoza girme yaşı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük, 12 ay ve üzeri emzirme oranı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,035; p=0,005). Her iki gruptaki katılımcıların düzenli egzersiz yapma oranları çok düşüktü. Her iki grupta egzersiz yapma açısından anlamlı fark bulunmadı (p=0,354). Hasta grubundaki katılımcıların serum osteokalsin düzeyleri kontrol grubundaki katılımcılara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,000). Hasta grubunda geçirilmiş kırık oranları anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,008). Radyografik değerlendirmede hasta grubundaki katılımcıların %22,8'inde vertebral kırık saptanırken kontrol grubundaki katılımcılarda vertebral kırık saptanmadı. Hasta grubunda hafif darbe ile kırık oluşumu kontrol grubuna göre daha yüksek oranda gözlenmekle beraber bu fark x istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,110). Hasta grubundaki katılımcıların paravertebral spazm oranları, sırt ve bel ağrısı oranları, torakal kifoz bulunma oranları (sırasıyla p=0,000, p=0,05, p=0,000) kontrol grubundaki katılımcılardan anlamlı olarak daha yüksekti. Hastalar hem daha önce aldıkları tedaviler hem de mevcut tedavileri açısından bifosfonat grubu ilaçları diğer tedavi seçeneklerine kıyasla daha yüksek oranda kullanmaktaydılar. Hasta grubunun dinamik denge testi hata sayısı kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla idi (p=0,010). Sonuç: Son yıllarda yaşam süresinin artması ile beraber osteoporoz ve buna bağlı kırık oranlarında artma söz konusudur. Çalışmamızda postmenopozal-senil osteoporozu olan hastalarımızda kırıkların daha hafif travmalarla oluşma oranlarının daha yüksek olduğunu saptadık. Hasta grubunun yaş ortalaması daha yüksek, VKİ'si daha düşük, emzirme süreleri daha uzun, menopoz yaşları ise daha düşüktü. Hasta ve kontrol grupları arasında süt tüketimi ve düzenli egzersiz yapma oranları arasında fark bulamadık. Kırık oluşumu açısından önemli olabilecek dinamik denge hata sayıları daha fazlaydı. Hastalarımızda osteoporoza neden olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi ve bunlara yönelik gerekli önlemlerin alınması, toplumun ve sağlık hizmeti veren kişilerin bu konudaki bilincinin artırılması gerekmektedir. Bu bilinçlenme sayesinde osteoporoz nedeniyle oluşabilecek kırıklardan doğan mortalite ve morbidite oranları azaltılabilir. Ancak osteoporozla mücadele için daha fazla sayıda vaka içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study we were aimed to compare the demographic properties and the osteoporosis risk factors in patients with and without osteoporosis and to analyse the clinical findings which occur due to osteoporosis. Material and Method: 127 patients with postmenopausal-senile osteoporosis and 53 non-osteoporotic volunteers who were admitted to Ankara Physical Therapy and Rehabilitation Research and Training Hospital between May, 2010 and June, 2012 were included in the study. The subjects were examined in terms of demographic factors like age, body mass index (BMI); risk factors like drinking milk, age at menopause, history of breast-feeding, exercise history; and factors related to fracture like fracture history, existance of vertebral compression fracture, fracture mechanism, and treatment modalities used for fracture. They were underwent full physical examination and static and dynamic balance tests. Results: The mean age of the patient group was statistically higher than that of the control group (p=0,000). The mean BMI level of patient group was statistically lower than that of control group (p=0,000). Both groups were found to have lower milk consumption and there were no difference between both groups in terms of milk consumption (p=0,797). The mean menopause age of the patient group was significantly lower than that of the control group (p=0,035). The breast-feeding period equal and more than 12 months was significantly higher in the patient group (p=0,005) The subjects in both groups were found to do regular exercises infrequently. In terms of the exercise behavior there were no difference between both patient group and control group (p=0,354). Serum osteocalcin levels of the subjects in the patient group were found to be higher than that of the subjects in the control group (p=0,000) Fracture level of the patient group was significantly higher (p=0,008). The vertebral compression fracture rate in the patient group was %22,8, there was no subject with vertebral compression fracture in the kontrol group. xii Although occurence of fracture with mild impact was higher in the patient group, this difference was statistically insignificant (p=0,110). The subjects in the patient group had higher paravertebral spasm, back pain and lowback pain, and thorasic kyphosis levels than those of the subjects in the control group (p=0,000, p=0,05, p=0,000). In terms of the past and the current medical therapies, the most commonly used group of drugs was biphosphanates when compared with other treatment options. The patient group had significantly higher number of errors in the dynamic balance test when compared with the control group (p=0,010). Conclusions: Recently, fracture levels related to osteoporosis have been found to increase, because of the increment in the lifespan of people. As a result of our study, we have detected that the fractures in patients with postmenopausal-senile osteoporosis were occuring with mild traumas. The patients were found to have older age, lower body mass index longer breast-feeding period and earlier age at menopause. There were no differences between groups about milk consumption and exercise. They also had a higher number of dynamic balance errors, which might be important in terms of fracture occurence. To find the risk factors which may lead to osteoporosis, to take necessary measures against these factors, and to increase the consciousness of health care professionals must be seriously concerned. By this way, morbidity and mortality ratios of fractures related to osteoporosis can be decreased. However, further studies which contain more patients are needed to struggle with osteoporosis