Disiplinlerarası etkileşim bağlamında sanat eğitimi
Art education in the context of interdisciplinary interaction
- Tez No: 794033
- Danışmanlar: PROF. ÇAĞATAY İNAM KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarasılık, Multidisipliner, Disiplinlerötesi, Sanat Eğitimi, Disiplinlerarası Sanat Eğitimi, Interdisciplinary, Multidisciplinary, Transdisciplinary, Art Education, Interdisciplinary Art Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
“Disiplinlerarası Etkileşim Bağlamında Sanat Eğitimi”adı altında hazırlanan bu tez çalışmasında, disiplinlerarasılık kavramı üzerinde durulmuş, 1900'lerden günümüze kadar uzanan disiplinlerarası etkileşimlerde bulunan avangard sanat hareketleri, akımlar ve üslupların dönemsel bağlamları ele alınmış, sanattaki bu değişim ve gelişmelerin sanat eğitimine yansımaları, disiplinlerarası sanat eğitimi ekolleri, modelleri ve araştırmaları irdelenmiştir. Sanattaki sınırların sorgulanması avangard sanat hareketlerinde keskin bir şekilde kendini göstermiş olsa da disiplinlerin birbiri ile olan etkileşimleri tarih öncesine kadar uzanmaktadır. Ortaçağ döneminde sanatsal ve bilimsel faaliyetlerin temel sanat eserlerine katkı sağlamaları amaçlanarak, birbiri ile ilintili çalışmaların yürütülmesi esas alınmıştır. Rönesans döneminde ise disiplinlerarası sanatın en belirgin özelliklerini Leonardo da Vinci sunmuştur. Modernizmde özerkleşen disiplinler 20. yüzyılda oluşmaya başlayan sanat anlayışları ve beraberinde hızla gelişim gösteren endüstri ve teknoloji ile birlikte disiplinlerarası düşünceyi tekrar gündeme getirmiştir. Sentetik Kübizm sanat anlayışının deneysel uygulamaları sonucu ortaya çıkan kolaj tekniğinin yapıtlara kazandırdığı dönüşümler disiplinlerarası sanatın ilk belirtileri olarak değerlendirilmiş, Duchamp'ın ortaya attığı hazır nesneleri ile birlikte geleneksel sanat anlayışına karşı bir devrim gerçekleşmiştir. Bu dönemler sanatta, sanatçının yapıtını meydana getirirken kullandığı malzeme türü ve biçimi neyi nasıl anlatmak istediğine bağlı olarak kavramsal bir boyuta evrildiği süreçlerle gelişim göstermiştir. Teknoloji, sanat ve bilginin insanda yarattığı öz bilinç ile olan etkileşiminin dijital sanat ile sorgulanmasıyla, sanatsal anlatımın rolü, çeşitli anlamları ve eylem odaklı yönleriyle kavramsal sanat kadar önem kazanmıştır. Çoğulcu anlayışların giderek yaygınlaştığı bu sanat ortamlarında sanatçılar farklı teknik ve kültürleri harmanlayıp sentezci bir tavra bürünmüşlerdir. Nitekim sanatın geldiği konum sanat eğitimini de etkilemektedir. Günümüz sanat eğitimi incelendiğinde ulusal ve uluslar arası ölçekte disiplinlerarası çalışmaların giderek arttığı ve önemine vurgu yapıldığı görülmektedir. Sanat alanlarının birbiriyle olan etkileşimi ile sanatın endüstri, teknoloji ve bilim alanlarıyla olan etkileşiminin yoğun olarak incelendiği bu tez çalışmasında gerçekleşen disiplinlerarası yaklaşımların sanat eğitimine nasıl yansıdığını açıklamak ve disiplinlerarası sanat eğitiminin gelişim sürecini aktarmak amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study prepared under the title of“Art Education in the Context of Interdisciplinary Interaction”, the concept of interdisciplinarity is emphasised, the periodical contexts of avant-garde art movements, movements and styles in interdisciplinary interactions from 1900s to the present day are discussed, the reflections of these changes and developments in art on art education, interdisciplinary art education schools, models and researches are examined. In the medieval period, artistic and scientific activities were aimed to contribute to the basic art, and it was based on the conduct of interrelated studies. In the Renaissance period, Leonardo da Vinci presented the most prominent characteristics of interdisciplinary art. Although the questioning of boundaries in art has manifested itself sharply in avant-garde art movements, the interaction of disciplines with each other dates back to prehistory. The disciplines that became autonomous in modernism brought the interdisciplinary thought back to the agenda with the art concepts that started to form in the 20th century and the rapidly developing industry and technology. The transformations brought to the works by the collage technique, which emerged as a result of the experimental applications of the Synthetic Cubism art understanding, were considered as the first signs of interdisciplinary art, and with the ready-made objects put forward by Duchamp, a revolution against the traditional understanding of art took place. In these periods, the processes in which the type of material and form used by the artist while creating his work evolved into a conceptual dimension depending on what and how he wanted to explain have developed in art. In these art environments where pluralistic understandings is increasingly widespread, artists have adopted a synthesis approach by blending different techniques and cultures. As a matter of fact, the position of art also affects art education. When today's art education is analysed, it is seen that interdisciplinary studies on a national and international scale are increasing and their importance is emphasised. In this thesis study, in which the interaction of art fields with each other and the interaction of art with industry, technology and science fields are intensively examined, it is aimed to explain how the interdisciplinary approaches are reflected in art education and to convey the development process of interdisciplinary art education.