مستقبل التنمية المستدامة في دول مجلس التعاون الخليجيفي ظل الاعتماد على الاقتصاد الريعي:رؤية اقتصاديةإسلامية
Rantçı ekonominin gölgesinde körfez işbirliği konseyi ülkelerinde sürdürülebilir kalkınmanın geleceği: İslam ekonomisi perspektifi
  1. Tez No: 922482
  2. Yazar: İBRAHİM ALHARAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAD FAYEZ AHMAD HERSH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Rantı, Sürdürülebilir Kalkınma, Zekât, İslami Finansman, İslami Teori, Oil Rents, Sustainable Development, Zakat, Islamic Finance, Islamic Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Çalışma, Körfez ülkelerinde petrol öncesi ve sonrası kalkınma gerçekliğini ele almaktadır. Çalışmanın hedefi ise petrol rantlarının kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınma göstergeleri üzerinde yol açtığı değişiklikleri ve ekonomik ve sosyal hayatın gerçekliği ve İslam ekonomisinin araçları üzerindeki etkisinin boyutunu incelemektir. Aynı zamanda son elli yıl boyunca Körfez ülkelerinin petrol rantı ile teamül tarihi açısından sürdürülebilir kalkınmanın geleceğini anlama girişimidir. Bu araştırmada Körfez'deki kalkınma gerçekliğine ulaşmak için kısmî ve tam tümevarımda temsil edilen çeşitli bilimsel yöntemler kullanılmıştır. Bu, genel kalkınma gerçekliğini bilmeye yol açan kısmi vakalar ve petrol rantının Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerine ve bu ülkelerdeki kalkınma göstergelerine etkisi incelenerek yapılmıştır. Ayrıca Arap Körfezi ülkelerindeki kalkınma sürecini tanımlama ve analiz etmede ve İslam ekonomisi teorisi aracılığıyla bu süreci çözmenin yol ve yöntemlerini bulmak adına eksikliklerinin nedenlerini araştırmak için betimleyici analitik yaklaşıma dayanılmaktadır. Aynı zamanda İslam mirası kitaplarından İslamî teorinin esaslarını istinbat etmek için tarihsel yöntem, İşbirliği Konseyi ülkelerindeki rantın kalkınma üzerindeki etkisinin boyutu hakkında bilimsel bir yargıya varmak için tümdengelim yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Petrol rantı, halkların kalkınma süreçlerindeki rolünü marjinalleştirmenin yanı sıra, mutlak güçlere sahip otoritenin elinde güç ve zenginliği tekelleştiren bir toplumsal sözleşme oluşturma etkisine sahiptir. Aynı zamanda devletin özel sektör ve sivil toplum üzerindeki kontrolü, sosyal yaşam düzeyi üzerinde önemli bir etkiye, sürdürülebilir kalkınmadaki eksikliklere ve toplumların yaşamlarında İslam ekonomisinin gerçekliği üzerinde bir etkiye yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the reality of development in the Gulf countries before and after the emergence of oil. This study aims to show the changes caused by oil rents on the indicators of comprehensive and sustainable development. It also aims to know the extent of the impact of oil rent on the reality of political, economic and social life. In addition, its impact on the tools of Islamic economics. The study also attempts to understand the future of sustainable development through the history of the Gulf countries in dealing with rents during the past fifty years. To achieve the objective of the study; It used multiple scientific methods such as partial and total induction. Which was used to reach the reality of development in the Gulf, through partial case studies that lead to knowledge of the overall development reality. It also used the scientific method to study the effects of rent on the GCC countries and its impact on development indicators in these countries. The study also relied on the descriptive, analytical approach in describing and analyzing the development process in the Arab Gulf states. As well as research into the causes of underdevelopment; to come up with methods to solve it through the theory of Islamic economics. The study also used the historical method in deriving Islamic theoretical guidelines from Islamic heritage books. The researcher also followed the deductive approach to derive a scientific judgment on the extent of the impact of rent on development in the GCC countries. The study concluded several results: There is an impact of oil rents in forming a social contract that monopolized power and wealth in the hands of the authority that enjoys absolute powers. In addition to the marginalization of the role of peoples in development processes, as well as the state's control over the private sector and civil society, and this has led to a significant impact on the level of social life, and a shortcoming sustainable development. It also affected the reality of Islamic economics in the lives of societies.