Kliniğimizde ventriküloperitoneal şant enfeksiyonu nedeniyle izlenen hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of children with ventriculoperitoneal shunt infection in OUR clinic practice
- Tez No: 794131
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Child, hydrocephalus, cerebrospinal fluid, ventriculoperitoneal shunt, infection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Ventriküloperitoneal şant enfeksiyonları hidrosefali hastalarında en sık görülen komplikasyondur. Erken tanı, etkene yönelik uygun antibiyotik tedavisi ve şantın yenilenmesi prognoz ve sekellerin önlenmesi için çok önemlidir. Çalışmamızda VPS enfeksiyonu tanısı alan hastaların ataklarındaki klinik özelliklerini, etken patojenleri ve sıklıklarını, etkenlere uygun antibiyotik seçimleri ve tedavi sonuçlarını araştırmayı hedefledik. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları servisinde 01.01.2020-01.04.2022 tarihleri arasındaki sürede yatırılarak tedavi edilen Ventriküloperitoneal Şant Enfeksiyonu olan 1 ay-18 yaş çocuk hastaları kapsamaktadır. Dosyalar taranarak veri toplanan retrospektif bir çalışmadır. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı kullanılıp, tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: 45 hastanın 68 enfeksiyon atağı incelendi. Hastaların %40'ı erkek, %60'ı kız olup başvuruları sırasında medyan yaşları 10 aydı. %29'unda prematürite mevcuttu. İlk şant takılma yaşımedyan 2 ay,en sık şant endikasyonu ise meningomiyeloseldi(%47). Atakların%66'sında daha önce şant revizyonu yapılmıştı. Doğum haftası küçük olan hastalarda şant revizyonu görülme ihtimalinin arttığı görüldü (p=0.047). Revizyon sayısı 3 ve üzeri olan ataklarda yaş ortalaması anlamlı olarak yüksekti (p=0.004). Son şant ameliyatından sonra geçen süre medyan 45 gündü. Ataklarda en sık başvuru semptomu kusma(%62) ve ateşti(%57) Atakların %43'ünda irritabilite, %28'inde letarjik bilinç değişikliği, %28'inde fontanel kabarıklığı ve baş çevresinde büyüme, %22'sinde şant trasesinde ciltte şişlik ve kızarıklık, %6'sında nöbet görüldü. Revizyon sayısı fazla olan ataklarda irritabilite daha sık(p=0.044), baş çevresinde büyüme daha az (p=0.003) görülmekteydi. Atakların tanı anında BOS glukoz değerleri medyan 28,45 mg/dl, BOS protein düzeyi medyan 1818,5 mg/l idi. Revizyon sayısı 3 ve üzeri olan ataklarda geliş BOS glukoz düzeyi revizyon olmayan ataklara göre daha yüksek bulundu (p=0,045). Atakların %90'ının BOS kültüründe üreme oldu. En sık üreyen etkenler gram pozitif bakterilerdi (S. epidermidis(%36), S. aureus (%23), Staphylococcus haemolyticus (%5)). Tedavide gram pozitif etkenler için vankomisin ve 3.kuşak sefalosporinler, gram negatif etkenler için ise meronem, amikasin ve 4. kuşak sefalosporin tedavileri uygulandı. Atakların %65'ine intraventriküler antibiyotik verildi. En sık kullanılan intratekal antibiyotik vankomisin(%82) idi. EVD değişimi atakların %41'inde yapıldı. BOS'un steril olma süresi medyan 11,5 gün, yeni şant takılma zamanı medyan 28. Gün, yatış süresi medyan 33 gündü.Atakların %96'sında hastalar iyileşerek taburcu edildi.%4'ü eksitus ile sonuçlandı. Tartışma ve Sonuç: Şant enfeksiyonları, hidrosefali hastalarında morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerindendir. Zamanında ve doğru tedavi edildiklerinde sonuçlar yüz güldürücü olmaktadır fakat bunun şartı hızlı tanı koyabilmektir. Sık ve uzun süreli yatışlara neden olması nedeniyle özellikle sık revizyon yapılan hastalarda enfeksiyonu önlemeye yönelik alınacak tedbirler daha faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives:Cerebrospinal fluid shunt infections are the most widely seen complication of patients with hydrocephalus.Early diagnosis of the infection, using eligible treatment options and new shunt replacement are vital to prevent other defects. We aimed to describe the clinical characteristics of the episodes, pathogens and their frequency, antibiotic regimens and results of the treatments. Material and Methods:Patients aged between 1 month and 18 years, who were hospitalized in the Department of Pediatric İnfectious Diseases of Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital, between January 1st 2020 and April 1st 2022 which was designed as a retrospective cross-sectional study, were included. The data were processed in the Statistical Package for Social Sciences' version 20.0 program. Results:68 infection episodes of 45 patients were included. 60% were girls and median age of the patients was 10 months at the time of the admission. 29% of the patients were born premature. The reason for the first shunt installation were meningomyelocele in 47% of the patients and median age was 2 months. There has been a previous shunt revision in 66% of the episodes. It was observed that rate of incidence for shunt revision is increased as the birth week is reduced (p = 0.047). A significant moderate positive correlation was found between the total number of shunt replacements and ages of patients (p=0.004). Median time after the last shunt insertion was 45 days. Vomiting (62%), fever (57%), irritability (43%), altered consciousness (28%) were the most common symptoms and findings at the time of the admission. İrritability was seen significantly more often at the episodes which has more than 2 revisions before. On the contrary, growth of head circumference was seen less in this group. Median CSF glucose level was 28.45 mg/dl, CSF protein level was 1818.5 mg/l. CSF cultures were positive at 90% of the episodes. The predominant pathogens isolated included coagulase-negative Staphylococcus (41%) and S. aureus (23%). Infection was treated with antibiotics after shunt removal. Vankomycin and third-generation cephalosporins (mostly ceftriaxon) were given for gram positive microorganisms. Meropenem, amikacin and fourth-generation cephalosporins were given for gram negatives. Intraventricular antibiotics were administered in 65% of the episodes. Intraventricular vancomycin was used in 82 %. 41% of the episodes, EVD replacement was needed. CSF sterilization time was median 11.5 days and new shunt replacement time was median 28 days. 3 patients have died. One of the deaths were attributed to shunt infection. Conclusion:Shunt infections are one of the most considerable reason of morbidity and mortality in hydrocephalic patients. Early diagnosis is vital and with appropriate protocols treatment outcomes are satisfying.Precautions to be taken to prevent infection will be more beneficial, especially in patients with frequent revisions, as it causes frequent and long-term hospitalizations.