Gebelikte COVID-19 geçirmiş anne bebeklerinin1 yaş altında gelişimlerinin değerlendirilmesive sağlıklı kontroller ile kıyaslanması
Development of infants of mothers who had COVID-19 during pregnancy underthe age of one year and comparison with healthy controls
- Tez No: 794237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE SAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçümler, Büyüme, COVID-19, Gelişme, Anthropometric Measurements, COVID-19, Development, Growth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gebelikte COVID-19 geçirmiş anne bebeklerinin bir yaş altında gelişimlerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontroller ile kıyaslanması Amaç: Gebelikte SARS-CoV-2 geçirmiş anne bebeklerinin bir yaş altında gelişimlerinin antropometrik ölçümler ve Denver gelişim testi-2 (DGTT2) ile değerlendirilmesi ve sağlıklı kontroller ile kıyaslanması ile intrauterin hayattaki SARS-CoV-2 maruziyetinin infant dönemde gelişim üzerine etkisinin öğrenilmesidir. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2020-Temmuz 2022 yılları arasında, Sağlam Çocuk Polikliniği'ne başvuran, annesi gebelikte COVID-19 geçirmiş (çalışma grubu) ve gebelikte COVID-19 geçirmemiş (kontrol grubu), 0-12 ay arası bebeklerin, retrospektif olarak takip bilgilerine erişildi. Term, sağlıklı, 40'ar bebek çalışmaya alındı. Demografik veriler, persentil (p) değerleri, DGTT-2 sonuçları incelendi. Verilerin analizi SPSS 24.0 ile yapılarak, sonuçlar %95 güven düzeyinde değerlendirildi. p0,05). Doğum haftası ortalaması çalışma grubunda 38,58±1,34, kontrollerde 38,75±1,06 haftaydı (p>0,05). Annelerin çoğunluğu üçüncü trimesterde COVID-19 geçirmişti (%45). Birinci ay baş çevresi persentili, çalışma grubunda dört (%16,7), kontrol grubunda iki (%7,7) bebeğin 3p altında saptandı (p=0,295). Birinci ay boy, her iki grupta tüm bebekler normal sınırlarda değerlendirildi. İki grupta, ağırlık persentil karşılaştırmasında fark saptanmadı (p=0,520). Altıncı ay kontrollerde, çalışma grubunda altı (%22,2), kontrollerde bir (%3,6) bebeğin baş çevresi 3p altı saptandı (p0,05). Dokuzuncu ayda, her iki grup arasında baş çevresi, boy ve ağırlık persentillerinin normal sınırlarda olup olmamasına göre fark bulunmadı (p>0,05). Her iki grupta 39 bebeğin nörogelişimi DGTT-2'ye göre yaşıyla uyumluydu. Çalışma grubunda bir bebeğin şüpheli, kontrollerde bir bebeğin anormal sonucu mevcuttu. Sonuç: Gebelikte geçirilen COVID-19'un bebeklerin uzun vadede büyüme ve gelişmesine etkisi konusunda bilgiler kısıtlıdır. Çalışmamızda, annesi gebelikte COVID-19 geçiren bebeklerin ilk bir yıl antropometrik ve nörogelişimsel değerlendirmeleri araştırılmıştır. Kontroller ile aralarında fark saptanmamıştır. Bu konuda somut verilere ve kesin sonuçlara varabilmek için ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Development of infants of mothers who had COVID-19 during pregnancy under the age of one year and comparison with healthy controls Objective: Evaluation of infants of mothers who had SARS-CoV-2 during pregnancy by anthropometric measurements and DGTT-2 under one year of age, compare them with controls, to determine the impact of intrauterine SARS-CoV-2 exposure on infant development. Materials and Methods: Between July 2020-July 2022, we retrospectively accessed follow-up information of infants aged 0-12 months whose mothers had COVID-19 during pregnancy and who did not have COVID-19 during pregnancy, who were admitted to our Healthy Child Polyclinic. Term, healthy, 40 babies were included. Demographic data, percentile (p) values, DGTT-2 results were analyzed with SPSS 24.0, evaluated at 95% confidence level. p0.05). Mean gestational age was 38.58±1.34 weeks in study group and 38.75±1.06 weeks in controls (p>0.05). Majority of mothers had COVID-19 in third trimester (45%). Head circumferences were below 3rd percentile in first month, in four (16.7%) and two (7.7%) babies, in study and control group (p=0.295). Height percentilles were normal in all infants in both groups. There wasn't difference in weight percentile between two groups (p=0.520). At sixth month, six (22.2%) in study, one (3.6%) baby in control group had head circumference below 3rd percentile (p0.05). Ninth month head circumferences showed no difference between groups in length, and weight percentiles, being within normal limits (p>0.05). Both groups of 39 infants had age-matched neurodevelopment according to DGTT-2. One infant was suspicious in study group, one infant had an anomalous result in controls. Conclusion: Information is limited regarding long-term effects of gestational COVID-19 on growth and development of infants. We investigated anthropometric and neurodevelopmental characteristics during the first year in infants of mothers exposed to COVID-19 during pregnancy. No difference was found compared to controls. Further studies are needed to reach concrete data and definite conclusions on this subject.