Yeni korona virüs hastalığı (COVİD-19) geçiren gebelerde prenatal bağlanma, anksiyete ve emzirme niyetlerinin değerlendirilmesi
This study aims to evaluate prenatal intentions, anxiety and breastfeeding in pregnant women with a new type of Coronavirus disease (COVID-19)
  1. Tez No: 678287
  2. Yazar: ELİF KARAKUŞ TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID- 19, prenetal bağlanma, prenatal anksiyete, emzirme öz-yeterliliği, COVID-19, prenatal attachment, prenatal anxiety, breastfeeding selfefficac
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışma, yeni tip koronavirüs hastalığı (COVID-19) geçirmiş gebelerde doğum öncesi niyetleri, anksiyeteyi ve emzirmeyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırmada demografik bilgi formu, prenatal emzirme özyeterlilik ölçeği, perinatal anksiyete tarama ölçeği, prenatal bağlanma envanteri kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini S.B.Ü Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki COVID-19 salgınına yakalanmış 72 gebe oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, Marry Muller'in geliştirdiği“Prenatal Bağlanma Envanteri”(The Prenatal Attachment Inventory) ölçeği, prenatal anksiyeteyi ölçmek için PASS-TR, gebelerin emzirme öz-yeterliliğini değerlendirmek için de Prenatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği (PYÖE), ayrıca Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaşları ortalaması 29,51 dir.Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalaması 61.26±11.68; PASS-TR 32.63±16.74; PEÖY 69.89±17.25 olarak saptanmıştır.Prenatal bağlanma ve prenatal anksiyete ölçeği arasında (r=0.261) pozitif yönlü zayıf ilişki; prenatal bağlanma ve emzirme özyeterlilik ölçeği arasında (r=0,460) pozitif yönlü orta ilişki bulunmuştur. Prenatal anksiyete ölçeği ve emzirme özyeterlilik ölçeği arasında ise anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Sonuç: PBE ile anne yaşı, gelir düzeyi, aile yapısı, eşin eğitim düzeyi, gebelik sayısı ve besleme yöntemi arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; annenin eğitim düzeyi ile arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. PASS-.TR ölçeğine sonuçlarına göre prenatal anksiyete ile gebenin eğitim düzeyi ile kontrole gitme arasında anlamlı bir ilişki görülürken, diğer sosyo-demografik özellikleri arasında anlamlılık görülmemiştir. PEÖY düzeyi ile gebenin eğitim düzeyi ve gelir durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanırken, diğer sosyo-demografik özellikler ile anlamlılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate prenatal intentions, anxiety and breastfeeding in pregnant women with a new type of coronavirus disease (COVID-19). Materials and Methods: Demographic information form, prenatal breastfeeding selfefficacy scale, perinatal anxiety screening scale, prenatal attachment inventory were used in the study. The universe of the study consists of 72 pregnant women who have contracted the COVID-19 outbreak at the S.B.Ü Kocaeli Derince Training and Research Hospital. In the analysis of the data, the“Prenatal Attachment Inventory”scale developed by Marry Muller, PASS-TR to measure prenatal anxiety, Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (PYÖE) to evaluate breastfeeding self-efficacy of pregnant women, and Pearson correlation test was used. Results: The average age of the participants is 29.51. Prenatal Attachment Inventory mean score is 61.26 ± 11.68; PASS-TR 32.63 ± 16.74; PTSI was found to be 69.89 ± 17.25. Positive weak correlation between prenatal attachment and prenatal anxiety scale (r = 0.261); A moderate positive correlation was found between prenatal attachment and breastfeeding self-efficacy scale (r = 0.460). A significant relationship was not observed between the prenatal anxiety scale and the breastfeeding selfefficacy scale. Conclusion: While there is no significant relationship between PBI and maternal age, income level, family structure, education level of spouse, number of pregnancies and feeding method; There was a significant relationship between the education level of the mother and the mother. According to the results of the PASS-.TR scale, there was a significant relationship between prenatal anxiety and the education level of the pregnant woman and going for control, but no significant difference was observed between other socio-demographic characteristics. While a significant relationship was found between the PESM level and the education level and income level of the pregnant woman, no significance was found with other socio-demographic characteristics.