Futbolda ulusal ve uluslararası alanda başarılı olan Türk teknik direktörlerinin liderlik tarzlarının incelenmesi
Examination of the leadership styles of Turkish technical directors who are successful in the national and international area of football
  1. Tez No: 794291
  2. Yazar: KAAN CEMALLAN BİÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP MUNGAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: National, coach, international, leadership, qualitative
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Türkiye liglerinde teknik direktör olarak görev yapan ulusal ve uluslararası alanda başarılı olmuş olan Türk teknik direktörlerinin liderlik tarzlarının incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmada iki teknik direktör ile yapılan derinlemesine görüşme sonucunda araştırmanın verileri elde edilmiştir. Verilerin analizinde Maxqda analiz programı kullanılmıştır. Kodlanan veriler temalaştırılmış ve analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kavram haritaları oluşturulmuş ve yorumlanarak analiz süreci tamamlanmıştır. Bulgular: Mevcut çalışmada liderlik tarzları kapsamında başarı, hissiyat, eğitim, motivasyon temaları oluşturulmuştur. Sonuç: Teknik direktörlerin sportif başarıya önem verdiği, motivasyon sağlamanın takımda uzun süreli başarı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is an examination of the leadership styles of Turkish coaches who have been successful in the national and international arena, who have worked as coaches in Turkish leagues. Materials and Methods: In the study, the data of the research were obtained as a result of in-depth interviews with two technical directors. Maxqda analysis program was used in the analysis of the data. The coded data were themed and analyzed. As a result of the analysis, concept maps were created and interpreted, and the analysis process was completed. Findings: In the current study, the themes of success, feeling, education and motivation were created within the scope of leadership styles. Conclusions: It has been concluded that the coaches attach importance to sportive success and that providing motivation provides long-term success in the team.