Yusuf el-Karadâvî'nin din ve siyaset anlayışı
Yusuf al-Karadavi's understanding of religion and politics
  1. Tez No: 794318
  2. Yazar: HABIB YATTABARY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Siyaset, Din ve Devlet, Karadâvî, Religious Politics, Religion and State, al-Qaradawi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Yusuf el-Karadâvî'nin düşünce dünyasında din ve siyaset arasındaki ilişki üzerinedir. İslam medeniyetinde, İslam'ın doğuşundan itibaren 19.yüzyılın ortalarına gelinceye kadar din ve siyaset kavramları arasındaki ilişki konusunda düşünsel bir sorun bulunmamaktadır. Çünkü İslam dünyasında dinin devletten ayrılmasını ifade eden laiklik düşüncesi 20. yy. başlarında ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Bu sorun aktarıldığı İslam gerçekliğinin kaygılarını değil, ortaya çıktığı batı gerçekliğinin kaygılarını dile getirmiştir. İslam düşünürlerinin algılarında sabit olan şey, siyasetin dinin bir parçası ve İslam'ın din ve devlet, üstelik de hayatın tüm evrelerini kuşatan bir sistem olduğunun kabul edilmiş olmasıdır. Buradan hareketle, fıkıh alimi ve İslam düşünürü Yusuf el-Karadâvî, bu tartışmalı konuyu savunmak için tüm gayretini sarf etmiştir.
Özet (Çeviri)
This research revolves around the relationship between religion and politics. Because in Islamic civilization, from the birth of Islam until the middle of the 19th century, there is no intellectual problem in the concept of the relationship between religion and politics. Because the idea of secularism, which expresses the separation of religion from the state, emerged and this idea developed in the Islamic world at the beginning of the twentieth century. In fact, this intellectual problem did not express the concerns of the Islamic reality to which it was conveyed, but the concerns of the western reality from which it was taken. What is unanimous in the perceptions of Islamic thinkers is the recognition that politics is a part of religion and that Islam is a religion and a state, and a system that encompasses all phases of life. From this point of view, Fiqh scholar and Islamic thinker Yusuf al-Karadâvî made all his efforts to defend this controversial issue.