Soğutma sistemlerinde R404A yerine R452A kullanılmasının deneyselolarak incelenmesi
Experimental investigation on using R452A as a substitute for r404A in refrigeration systems
- Tez No: 794362
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğutucu akışkan, R452A, R404A-GWP, TEWI, COP, Refrigerants, R452A, R404A-GWP, TEWI, COP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Soğutucu akışkanların ozon tüketme potansiyellerinin ilk kanıtlarının 80li yıllarda keşfedilmesi ile ozon tüketme potansiyeli akademisyenler ve hükûmetler için önemli bir endişe kaynağı oldu. Bu sorunun çözümü için hükümetler Hidroflorokarbonların (HFC) ve Kloroflorokarbonların (CFC) çevreye olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için bazı antlaşma ve protokoller imzalamışlardır. Hükümetler HFC ve CFC soğutucu akışkanların kullanımını azaltan veya yasaklayan politikaları takip etmişlerdir. Montreal protokolü 2009'da organize edildi ve yaklaşık 200 ülke tarafından imzalanmıştır. Bu çalışmalar ve diğer protokol ve anlaşmalar sayesinde HFC ve CFC soğutucu akışkanlarının kullanımı ve üretimi azalmıştır ve ozon tabakasında bozulma durmuş bazı iyileşmeler rapor edilmiştir. Fakat soğutma endüstrisinin çevreye olan olumsuz etkileri ozon tüketimi ile sınırlı değildir. Küresel ısınma potansiyeli diğer bir önemli endişe kaynağıdır ve hükümetler yüksek GWP değerine sahip soğutucu akışkanlar için yeni düzenlemeler ve yasaklar getirmektedir. Bu düzenlemelerden biri olan Avrupa F-gaz düzenlemesi GWP değeri 2500'ü aşan soğutucu akışkanların bazı sistemlerde kullanımını yasaklamıştır.Bu çalışmada R452A, R404A için direk yer değiştirilebilir bir alternatif olarak değerlendirilmiştir. 2141 GWP değerine sahip olan R452A, R404A için kısa vadeli bir alternatiftir. Çalışmada soğutucu akışkanların performans verileri bir soğutma sistemi ve iç içe borulu iç ısı değiştirici (IHX) elemanı eklenmiş bir soğutma sistemi için toplanmıştır. Soğutucu akışkanların çevresel etkilerinin karşılaştırılması için toplam eşdeğer ısınma etkisi (TEWI) analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the first evidence of ozone depletion caused by refrigerants which are discovered in 80s. Ozone depletion was great concern for governments and academicians. For the solution of problem Governments signed some agreements and protocols to take diminish about CFCs and HFCs negative effects on environment. Governments pursued policy that banned or decreased HFCs and CFCs' use. the Montreal protocol which is organized in 2009 was signed by about 200 countries. Thanks to these and other protocols, agreements, HFCs and CFCs' use and production was reduced and deplation in ozone layer was stopped, and some recoveries was reported. But the negative environmental effects of refrigeration industry is not limited with ozone depletion. Global warming potential (GWP) is another important concern and governments making new laws and bans about refrigerant which has high GWP value. One of these regulations the new F-gas regulations of EU which was banned use of refrigerant which has higher GWP value than 2500 for some refrigeration system. In this study R452A refrigeration is evaluated as a drop-in replacement of R404A in a refrigeration system. R452A which has 2141 GWP values is a mid-term alternative of R404A. In the study refrigerants' performance is obtained in a refrigeration system and refrigeration system with a internal heat exchanger IHX unit. Additionally, TEWI method was used for the compare of environmental effect of refrigerants.