The impact of consumer buying behavior on beauty products through celebrity & influencer endorsement marketing in subcontinent
Tüketici satın alma davranışının alt kıtadaki ünlü ve etkileyici onay pazarlaması yoluyla güzellik ürünleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 794427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ünlü Onayı, VIP, Onay Pazarlaması, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Celebrity Endorsement, VIP, Endorsement Marketing, India, Afghanistan, Pakistan
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Reklamverenler ve kuruluşlar, her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip oldukları ve kendilerine uyan tanımlayıcıları seçme eğiliminde oldukları için gençlerin nasıl davrandıklarına bakmalıdır. Gençler, gerçek ve kurgusal ünlülerin, sporcuların ve film yıldızlarının statüsünden ve başarılarından etkilenir. Genç tüketiciler reklamlara yaşlı tüketicilerden daha fazla dikkat etmektedir ve ünlülerin gençler üzerindeki etkisi, baby-boomer neslinin üyeleri üzerindeki etkisinden çok daha büyüktür. Ünlülerin marka desteğine karşı direnci nedeniyle, reklamverenler onaylayanların çeşitli etkilerini ve ürün eklemenin gençlerin zihniyeti ve satın alma niyetleri üzerindeki önemli etkilerini analiz etmekle daha fazla ilgilenmektedirler. Tüketici satın alma davranışının ünlü ve influencer edorsement desteği ile güzellik ürünleri üzerindeki etkisi, subcontienet merkezli üç ülkede, yani Hindistan, Pakistan ve Afganistan'da analiz edildi. Ürün sınıfının (yüksek ve düşük) ve onay etkisinin gençlerin satın alma davranışı üzerindeki etkilerinin araştırılması bu çalışmanın amacıdır. Bu değerlendirme için yapılan çalışma, Hindistan, Pakistan ve Afganistan'dan işletme lisans ve lisansüstü öğrencilerini içeriyordu. Ek olarak, Hindistan, Pakistan ve Afganistan'daki Z kuşağı nüfusuna sunulan 400 anketin sonucunu değerlendirmek için yaklaşık 300 örnek alınmıştır. Bu araştırma için nitel yöntem yaklaşımı kullanılarak örnekler elde edilmiştir. 300 katılımcının verileri toplandı. Üç ülkeden Hindistan, Pakistan ve Afganistan'dan 100'şer yanıt alındı. Bu veriler daha sonra önerilen hipotezleri analiz etmek için değişkenler ve modeller oluşturmak için kullanıldı. Araştırmamız, destekleyici tipinin tüketicilerin reklamlar, markalar ve amaçlanan satın alımlar hakkındaki algıları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. İkincisi, ürünün katılımının bu özellikleri nasıl etkilediğini incelemeyi içeriyordu ve üçüncüsü, iki değişkenin nasıl etkileşime girdiğini dikkate aldı. Regresyon modelleri oluşturmak için OLS varsayım tekniğini kullanıldı. Üç ülkeden elde edilen sonuçlar her ülkenin nüfusunun ünlü ve ürünle ilgili farklı bir tutumu olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Advertisers and organizations should look at how young people behave since they have more options than ever before and tend to choose descriptors that fit them. Youth are influenced by the status and accomplishments of real and fictional celebrities, athletes, and movie stars. Younger consumers pay more attention to advertisements than older consumers do, and the influence of celebrities on young people is far greater than it is on members of the baby-boomer generation. Due to celebrity resistance to brand support, advertisers are more interested in analyzing the various effects of endorsers and item inclusion's significant effects on young mentality and buy intentions. The impact of consumer buying behavior on beauty products through celebrity and influencer endorsement support was analyzed in the three countries based in the subcontinent, i.e India, Pakistan, and Afghanistan. Investigating the effects of item class (high and low) and endorsement impact on teenage purchase behavior was the goal of this study. The study for this evaluation included business undergraduate and graduate students from India, Pakistan, and Afghanistan. Additionally, about 300 samples were acquired to assess the outcome of 400 questionnaires that were floated to the Generation Z population in India, Pakistan, and Afghanistan. Samples were obtained for this investigation by using the qualitative method approach. The data from 300 respondents were collected. 100 responses from each of the three countries India, Pakistan, and Afghanistan were received. This data was then used to form variables and models to analyze the proposed hypotheses. Our research aimed to determine the impact of endorser type on consumers' perceptions of advertisements, brands, and intended purchases. The second involved examining how the engagement of the product affected these characteristics, and the third considered how the two variables interacted. To build regression models, we employed the OLS assumption technique. The results from the three countries were distinct, demonstrating that each country's population has a distinct attitude regarding the celebrity and the product.