Representation of food in cinema from unimposing tables to feast tables
Şölen sofralarından gösterişsiz sofralara yemeğin sinemada temsili
- Tez No: 794449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Sofra, Yemek, Şölen, İletişim, Cinema, Table, Food, Feast, Communication
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, sofra kültürlerinin, sinemadaki temsilleri aracılığıyla şölen sofraları ve gösterişsiz sofraları inceleyerek, aralarında bulunan dilsel, kültürel, ekonomik ve iletişimsel yapı farklılıklarını ortaya koymayı ve sofranın kendine ait bir dili olduğunu ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Çalışmada, farklı gelir seviyelerine ve farklı kültürlere sahip grupların veya insanların oluşturdukları sofra yapısını sinema üzerinden yapısalcı bir analize tabi tutarak onun sahip olduğu dilsel anlamı analiz etmeye çalışacak ve bu sayede sofranın tarihsel süreç içerisinde bir sistematikler bütünü içerisinde oluştuğunu ortaya koymaya çalışacaktır. Soyluların ya da kendilerini soylu olarak göstermek isteyenlerin, aristokratların, burjuvazinin v.b. yemek masalarının karşısına oldukça sade, gösterişsiz, iddiasız yemek masalarını koyarak sadece yemek masaları üzerinden dile benzer bir sistemin kurulabildiğini göstermeye çalışacağım. Bu dil sistemini en berrak şekilde görebileceğimiz karşılaştırmalardan birisi şölen sofraları ve gösterişsiz küçük grup sofralarıdır. Bu iki grup arasındaki zıtlığı Pierre Bourdieu şu şekilde ifade eder;“Her iki uç arasında şu türden bir karşıtlık kurulur: Fakir ve zengin, ”ayaküstü tıkınma'' ve“ziyafet çekme”gibi tüketilen yiyecekler gittikçe zenginleşir ve ağırlaşır." Bu sofraları içeren filmler aracılığı ile sınıf farklılıkları, yarattığı dil ve iletişim farklılıkları ortaya konulacaktır. İlk bölümde, çalışmayı yapısal bir çerçevede genişletecek olan kuramlar açıklanacak ve bu kuramlar ile yemek arasındaki bağlantılar ortaya konulacaktır. İkinci bölümde ise yemek sofraları bir iletişim mekanı olarak tartışılacak ve Pierre Bourdieu'nun habitus kavramı üzerinden sınıfsal bir analiz yapılacaktır. Son bölümde ise yemek konulu veya içinde sofra sahnelerinin olduğu film örnekleri ile şölen sofraları, haz ve ölüm tartışılacak ardından gösterişsiz, iddiasız, mikro yemek sofraları iletişimsellik üzerinden tartışılacaktır. Böylece, kendisi de bir dil biçimi olan sinema filmleri aracılığıyla şölen sofraları ve gösterişsiz sofralar arasındaki ekonomik ve kültürel farklılıklar üzerinden sofraların dilsel yapısının ortaya konulabileceğini ve buradan sadece sinemayı kapsayacak şekilde bir analiz oluşturabilineceğini göreceğiz.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the linguistic, cultural, economic and communicative differences between table cultures and to reveal that the table has its own language by examining feast tables and unimposing tables through their representations in cinema. The study will try to analyze the linguistic meaning of the table structure, which is created by groups or people with different income levels and different cultures, by subjecting it to a structuralist analysis through cinema. By this means, the study will try to show that the table is formed within a whole of systematics in the historical process. By placing very plain, unimposing, unpretentious dining tables against the dining tables of the nobles, or those who want to show themselves as nobles, aristocrats and bourgeoisie etc., I will try to show that a language-like system can be established via dinner tables. One of the comparisons by which we can see this language system most clearly is feast tables and unimposing small group tables. Pierre Bourdieu expresses the contrast between these two groups as follows:“The opposition between the two extremes is here established between the poor and the rich (nouveau riche), between la bouffe and la grande bouffe the food consumed is increasingly rich (both in cost and in calories) and increasingly heavy (game, foie gras).”Through the films containing these tables, class distinction and the language and communication differences it creates will be revealed. In the first section, theories that will expand the study in a structural framework will be explained and the connections between these theories and food will be revealed. In the second section, dining tables will be discussed as a communication space and a class analysis based on Pierre Bourdieu's concept of habitus will be made. In the last section, feast tables, pleasure and death will be discussed through the examples of movies on food or movies in which there are table scenes, and then modest, unpretentious, micro dining tables will be discussed through communication. Thus, we will see that the linguistic structure of the tables can be revealed through the economic and cultural differences between feast tables and unimposing tables, through movies, which are also a language form, and that an analysis can be created to cover only cinema.