Working capital management and financial performance of organizations, evidence from Turkish capital markets
İşletme sermayesi yönetimi ve finansal performans göstergeleri Türk sermaye piyasaları
  1. Tez No: 794451
  2. Yazar: NAJIBULLAH HASHIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme sermayesi yönetimi, Nakit yönetimi, Alacak hesabı yönetimi, Envanter yönetimi ve finansal performans, Working capital management, Cash management, Account recievable management, Inventory management and Financial performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, işletme sermayesi yönetimi ile finansal performans arasındaki ilişkiyi incelemektedir. İşletme sermayesi yönetiminin finansal performans üzerindeki etkilerinin özel olarak değerlendirildiği çalışmada, nakit yönetimi, Stoklar ve alacaklar gibi işletme sermayesi altındaki her bir kalem analiz edilerek ölçülmüştür. İlk amaç, nakit yönetiminin kuruluşların finansal performansı üzerindeki etkisini incelemekti. İkinci olarak, kuruluşların envanter yönetimi ve finansal performansına etkisini belirlemek ve üçüncü olarak, Alacak hesapları yönetimine ve kuruluşların finansal performansına etkisini belirlemek. Araştırma, nicel olarak 359 katılımcıdan veri elde edilen ankete dayalı betimsel ve korelasyon araştırma desenini benimsemiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada işletme sermayesi bileşenleri bağımsız değişken olarak, finansal performans göstergeleri ise bağımlı değişken olarak alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ilk olarak nakit yönetiminin kuruluşların finansal performansı üzerinde %45,5'lik bir etkiye sahip olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi. .70546 standart tahmin değeri, verilerin yakınlığını gösterir. Çalışma sonuçları, nakit yönetiminin Türkiye'deki sermaye piyasalarının finansal performansı üzerinde istatistiksel olarak orta düzeyde bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İkinci olarak çalışma, envanter yönetiminin seçilen örneklemin finansal performansını %53,8 oranında etkilediğini bulmuştur. Çalışma sonuçları, stok yönetiminin Türkiye'deki sermaye piyasalarının finansal performansı üzerinde istatistiksel olarak orta düzeyde bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Üçüncü olarak, alacak hesabı yönetiminin seçilen Türkiye sermaye piyasalarının finansal performansını %48,4 oranında etkilediği tespit edilmiştir. Bu bulgulardan hareketle alacak yönetiminin işletmelerin finansal performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve orta düzeyde bir etkisinin olduğu söylenebilir. İlk olarak çalışma, çalışmanın %45,5'inde finansal performans oluşturmak için Türkiye şirketlerinin finansal performansını oluşturmak için nakit yönetimi faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. İkinci olarak çalışma, Türkiye'deki seçilmiş sermaye piyasalarında performans mükemmelliğini artırmak için envanter yönetiminin durumunun geliştirilmesi gerektiği sonucuna varmaktadır. Dolayısıyla elde edilen bulgular, envanter yönetiminin şirketlerin finansal performansı için ideal bir üretici olduğu sonucuna varmaktadır. Üçüncü olarak, alacak hesaplarının yönetiminin kuruluşların finansal performansını etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle alacak hesaplarının durumunun iyileştirilmesi, esnekliğin geliştirilmesi ve Türkiye'deki seçilmiş şirketlerin finansal performanslarının makul formlarının oluşturulmasında iyileştirmeler sağlanması gerekmektedir. Çalışma, projeler için daha doğru bütçe planlamasının sağlanmasına ihtiyaç olduğunu önermektedir. Bütçeler daha ihtiyatlı tahmin rakamlarına dayalı olarak hazırlanırsa, fiili ödeme ile bütçe projeksiyonları arasında daha büyük bir tutarlılık olacaktır. Kuruluşlar için kuruluş çalışanlarına uygun olarak tasarlanan politikaya göre nakit ödemelerin düzenlenmesi gerekir. Çalışma ayrıca, envanterin yönetimi ve kontrolü için kabul edilebilir mekanizmalar oluşturmayı amaçlayan güçlü bir envanter politikası geliştirme ihtiyacını da önermektedir. Son olarak, kuruluşların mali performansını artırmak için gerekli olan etkili envanter politikalarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Finansal performanslarını iyileştirmek için üçüncü olarak finansal sağlığın oluşturulması gerekiyor, şu anda mevcut olan kaldıraç oranlarını arttırmaya ihtiyaç var.
Özet (Çeviri)
This study investigates relationship between working capital management and financial performance. The study specially assessed the effects of working capital management on financial performance has been measured by analyzing each item under the working capital such as Cash management, Inventory and account Receivables. The first objective was to examine the effect of cash management on financial performance of organizations. Secondly to establish the effect of inventory management and financial performance of organizations and thirdly to determine the effect of Accounts receivables management and financial performance of organizations. The study adopted a descriptive and correlation research design based on survey where data have been obtained from 359 respondents quantitatively. Regression analysis has been applied to reveal relationship between variables. In the study working capital components are taken as independent variable while financial performance indicators have been taken as dependent variable. Firstly, according to findings, the study found that cash management had a 45.5% effect on financial performance of organizations and this is statistically significant. The standard estimate value of .70546 shows the closeness of data. The study results imply that cash management has a statistically moderate effect on financial performance of the capital markets in Turkish. Secondly the study found that inventory management affect financial performance of the selected sample by 53.8%. The study results imply that inventory management has a statistically moderate effect on financial performance of the capital markets in Turkish. Thirdly it has been found out that accounts receivables management affects financial performance of the selected Turkish capital markets by 48.4%. Based on these findings, it can be claimed that it has been found out that there is a statistically significant moderate effect of accounts receivables management on financial performance of organizations. Firstly, the study concludes that in order to generate financial performance by 45.5% of the study, the study conclude that cash management activities need to be developed in order to generate the financial performance of Turkish companies. Secondly the study concludes that the state of inventory management needs to be developed to enhance the performance excellence in the selected capital markets in Turkish. The findings obtained hence conclude that the inventory management is an ideal generator to the financial performance of the companies. Thirdly it has been found out that accounts receivables management affect financial performance of organizations. The state of the accounts receivables hence needs to be improved, flexibility need to be developed and enhancements need to be provided to the generation of the moderate forms of the financial performance of the selected companies in Turkish. The study recommends that for there is need for ensuring more accurate budget planning for the projects. If budgets are prepared based on more conservative figures of estimates, there would be greater consistency between actual disbursement and budget projections. Cash disbursements need to be issued on the designed policy that is appropriate for the organizational employees for the organizations. The study also recommends for the need to develop a strong inventory policy aimed at generating acceptable mechanisms for the management and control of the inventory. Finally, there is need for development of effective inventory policies necessary in enhancing the financial performance of the organizations. Financial health needs to be generated thirdly to improve their financial performance there is need to increase the leverage ratios currently present.