Sanayi gençliğinde toplumsal aidiyet ve çalışma hayatı
Social belonging and work life in industrial youth
- Tez No: 794533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Çalışan Gençlik, Aile, Arkadaş, İş Yeri, Şehir, Belonging, Working Youth, Family, Friends, Work, Workplace, City
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde sanayi gençliğinin aidiyet duygusunun incelenmesi yapılmıştır. Aidiyet, toplumsallaşma içerisinde bireyin kendisi ile dış dünya arasında oluşturduğu ilişkiler çerçevesinde bağlılıklarını geliştirdiği dayanışmalar bütünüdür. Bu çalışmanın amacı, çalışan gençlerin şehir, meslek-işyeri, arkadaş ve aile aidiyetlerini ortaya koyarak geleceğin iş/esnaf dünyasını oluşturacak gençlerin toplumsal aidiyetlerinin incelenmesidir. Böylece bu çalışma, gençlerin aidiyet bilincini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada çalışma hayatına girmiş Konya'daki 15-25 yaş aralığında tamir işlerinde emek gücü kullanarak çalışan gençlerin“şehir, meslek-işyeri, arkadaş ve aile”aidiyetleri ile çeşitli sektörlerden 25 kişi ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırmada yöntem olarak“Nitel Araştırma Yöntemi”kullanılmıştır. Çalışma süresince mülakat tekniklerinden yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak yarı yapılandırılmış sorularla gençlerin aidiyet durumları ortaya konulmuştur. Çalışan gençler için Konya her şeyden önce doğup büyüdükleri ve memleketleri olması hasebiyle onların ait hissettikleri bir şehir olduğunu söylemek mümkündür. Onlar genel olarak bu şehirden memnunlardır. Gençler genel manada yaptıkları meslekten ve daha önemlisi tercih ettikleri meslekten memnun olduklarını açık şekilde ifade etmek mümkündür. Onlar hayatlarının büyük bir kısmını araba tamiri ve onarımı yapmaktadırlar. Boş vakitlerinin sınırlı olması onların değişik çevreleriyle ilişkilerini azaltmakta ve kendi yaş grupları ile olan paylaşımlarını azaltmaktadır. Fakat tüm bunlara rağmen arkadaş onlar için birçok şeyleri paylaşabildikleri, borç alıp verebildikleri, dertleşebildikleri ve boş vakitlerini birlikte değerlendirdikleri önemli bir değerdir. Çalışma hayatları onlara aileleriyle birlikte çok da vakit geçirmelerine imkân sağlamasa da onların ailelerine karşı düşüncelerini değiştirmemiştir. Belki de çalışma yaşamı ve burada karşılaştıkları durumlar, ailenin değerinin onlarda pekişmesine olumlu katkı sağlamasına yol açtığı söylenebilir. Çalışan gençliğin eğitim seviyeleri daha düşük olması aile, arkadaş, iş, iş yeri ve şehir aidiyetlerine yönelik yüksek aidiyet göstermeleri, kendi geleceklerini inşa etmekte olan gençlerin hayatlarına yönelik değerlendirmeler yapma imkânı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The sense of belonging among young people in the industrial sector has been investigated in this thesis. Belonging is the totality of solidarities in which a person grows their sense of commitment within the framework of the connections they build during socialization between themselves and the outside world. By showing the city, profession, and workplace affiliations, as well as the friends and family ties of the working youth, this study seeks to analyze the social belonging of the young people who will shape the business and professional world of the future. Thus, the purpose of this study is to shed light on young people's feeling of community. In the study, there were only 25 participants from different sectors with their“city, profession-workplace, friends and family”possessions among young people in Konya who were working in repair shops between the ages of 15 and 25 when they first entered the workforce.“Qualitative Research Method”was the method employed in this study. Face-to-face interviews were one of the interview methods utilized in the study to obtain information about the belonging status of the participants. Overall, they are pleased with this city. It is possible to state unequivocally that young people are content with their careers, and more crucially, with the ones they choose. They devote the most of their lives to maintaining and repairing autos. Because they have less free time, they interact less with other surroundings and share less with their own age groups. Despite this, they still place a high importance on their friendships since they allow them to exchange a variety of things, borrow and give money, chat, and spend their free time together. Despite the fact that their professional lives did not permit them to spend a lot of time with their families, their attitudes toward them remained unchanged. Perhaps it can be claimed that their experiences at work and the difficulties they face here have helped them to solidify their value of family. The chance to assess the lives of young people who are constructing their own futures is made possible by the working youth's lower levels of education and their high degrees of belonging to family, friends, work, workplaces, and cities.