Dört implant destekli (all-on-four) tedavi konseptinde boyun bölgesi açılı implant kullanımının oluşan stresler üzerine etkisinin sonluelemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effect of using sloped implant design on stressgenerated by finite element analysis in the all-on-four treatment concept
  1. Tez No: 705504
  2. Yazar: TAHA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURETTİN DİKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Peri-implant kemik, all-on-four, dental implant, Peri-implant bone, all-on-four, dental implant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı posteriorda açılı yerleştirilen implantlarda kemikle aynı seviyede biten, açılı bir implant boynu dizaynının kullanımıyla implant, protez iskeleti, peri-implant kemik, dayanak ve dayanak vidasında oluşacak streslerin standart implant boynu dizaynının kullanıldığı sistemlerle karşılaştırmalı olarak SEA ile incelenmesidir. Çalışmamızda atrofi miktarı nedeniyle all-on-four tedavi konsepti uygulanacak mandibula ve maksilla modellemeleri yapılacaktır. Aşırı rezorbe maksilla ve mandibulada implant yerleştirilmesi ve konumlandırılması genellikle zordur. Bu nedenle dişsiz çenelerde aşırı rezorbe kretlerde greft uygulamasını ekarte edebilmek ve daha öngörülebilir bir implant protokolü sağlamak için distal implantların eğimlendirilmesi önerilmiştir. All-on-four tedavi konsepti mandibula ve maksillada anterior bölgeye 2 adet vertikal pozisyonda, 3,8x11 mm boyutlarında (Quattrocone, Medentika) posterior bölgeye de 2 adet 30 derece açılı olacak pozisyonda, 4,3x11 mm boyutlarında (Quattrocone30, Medentika) implant çene kemikleri içerisine yerleştirilerek simüle edilecektir. Bu aşamada posterior bölgeye yerleştirilen implantlarda 30 derece açılı implant boynu ve standart implant boynu modellemeleri kullanılarak iki farklı model elde edilecektir. Yüklemeler her iki senaryo için de 6. dişler üzerinden her bir dişe modelin sağ tarafından 30 derece açılı olarak 250 N büyüklüğünde dişlerin bukkal tüberkülünden lingualden ve palatinalden bukkale doğru uygulanmıştır. Simülasyonu sonrasında implantlar, dayanaklar, dayanak vidaları, protez iskeleti ve implant boynu etrafındaki kortikal kemikte oluşan stress değeleri ve protetik restorayonlardaki yer değiştirme miktarı belirlenecektir. Maksillada posterior bölgede boyun bölgesi açılı implantta Von Misses değeri 94.9 MPa olarak bulunmuşken, boyun bölgesi düz olan implantta Von Misses değeri 117 MPa olarak bulunmuştur. Mandibulada posterior bölgede boyun bölgesi açılı implantta Von Misses değeri 174.4 MPa olarak bulunmuşken, boyun bölgesi düz olan implantta Von Mises değeri 328.9 MPa olarak bulunmuştur. Düz implantta Von Mises stres boyun bölgesi açılı olan implanta göre daha fazla çıkmıştır. Tüm modellerde implant ve abutment'taki maksimum Von Mises stress yüklemenin yapıldığı taraftaki implant ve abutment üzerinde oluşmuştur. Düz implantın çevresindeki kemik bölgesinde maksimum ve minimum asal stres değerlerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the stresses that will occur on the implant, prosthetic framework, peri-implant bone, abutment and abutment screw with the use of an angled implant neck design that ends at the same level with the bone in posteriorly angled implants, in comparison with systems using the standard implant neck design. In our study, due to the amount of atrophy, all-on-four treatment concept will be applied and mandible and maxilla models created. Implant placement and positioning in the excessively resorbed maxilla and mandible is often difficult. Therefore, in edentulous jaws, inclination of distal implants has been suggested to rule out graft application in excessively resorbed ridges and to provide a more predictable implantation protocol. All-on-four treatment concept in the mandible and maxilla in the anterior region, 2 implants 3.8x11 mm in size (Quattrocone, Medentika) inserted in vertical position. In the posterior region, 30-degree angled 4.3x11 mm implant (Quattrocone30, Medentika) inserted and simulated by placing it inside the bones. At this stage, two different models will be obtained by using 30 degree angled implant neck and standard implant neck models for implants placed in the posterior region. For both scenarios, loadings were applied to each tooth from the right side of the model over the 6th teeth, at an angle of 30 degrees, from the buccal tubercle of the 250 N teeth, from the lingual to the palatal and buccal direction. After the simulation, the stress values in the cortical bone around the implants, abutments, abutment screws, prosthetic framework and implant neck and the amount of displacement in the prosthetic restorations will be determined. While the Von Misses value was found to be 94.9 MPa in the implant with an sloped neck region in the posterior region of the maxilla, the Von Misses value was found as 117 MPa in the implant with a flat neck region. While the Von Misses value was found to be 174.4 MPa in the implant with an sloped neck region in the posterior region of the mandible, the Von Mises value was found as 328.9 MPa in the implant with a flat neck region. The Von Mises stress in the neck region was higher in the straight implant than in the sloped implant. In all models, the maximum Von Mises stress on the implant and abutment occurred on the implant and abutment on the side of the load. It was observed that the maximum and minimum principal stress values were higher in the bone region around the flat implant.