Peygamber'e (S.A.V.) göre savaş etiği
Ethics of war according to the Prophet (S.A.V.)
  1. Tez No: 794796
  2. Yazar: KHADEEJA JABER SALIM AL-MISHALAWEE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, insan boyutları, savaş, mahkumlar, yaralılar, Morals, human dimensions, war, prisoners, wounded
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, Resûlullah'ın fetihlerinde izlediği insani boyutları ele almaktadır. Ahlakı ve savaşın anlamını dil ve ifadelerle tanımladım, ardından Müslümanlar arasındaki savaşların nedenlerinden bahsettim ve bunları diğer ülkelerdeki savaşların nedenleriyle karşılaştırdım ve bu savaşlardan bazıları üzerinde durdum. Daha sonra Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in fetihlerine damgasını vuran bu beşeri boyutların tecellilerini inceledim ve düşman esirlerle -Allah onu korusun ve bağışlasın- münasebetlerine odaklandım. Yaralılar ve onların cesetleri. Sonra düşmanının kadınları ve çocukları ile Müslümanlara karşı yaptığı savaşlara katılmayan sivillerle ilişkisinin boyutunu inceledim. Daha sonra araştırmamın bir bölümünü, Allah'ın salat ve selamı üzerine olsun, Resûl'ün savaş meydanındaki ashabıyla etkileşiminde insani boyutlardan bahsetmeye ayırdım, çünkü o onlara merhamet etti ve onlardan uzak durdu. Bu, Cenab-ı Hakk'ın kendisine emanet ettiği İslam dininin yayılmasının önünü açsa da, onun sürekli savaştan kaçınma çabasından ve savaşa karşı koymaktaki isteksizliğinden ortaya çıkmıştır. Düşmanın politikası, savaşın ateşiyle savaşmayı kabul etmeye başlamadan önce onları uyarmak ve ondan yüz çevirmek ve - muharebe başladıktan sonra - düşman isterse, kararlı bir şekilde onu bitirmeye çalışmaktır. yoldaşlara ihanet etmemeye vurgu. Ve düşmanın cesetlerini parçalamak ve toplu cezalandırma yöntemini kullanmamak. Sonunda, savaşın sona ermesinden sonra askeri politikasına, sonun büyük bir zafer mi yoksa acı bir kayıp mı olduğuna ışık tuttu. Allah Resulü'nün (s.a.v.) güç kullanmadığını, doğru yol kapanıncaya kadar savaşa girmediğini ve sadece orduyu zayıflatmak için savaşmak istediğini okuyucuya anlatmaktır.
Özet (Çeviri)
This research dealt with the human dimensions that the Messenger of God, may God bless him and grant him peace, followed in his conquests. I defined the meaning of morals and war in language and idiomatically, then I talked about the causes of wars among Muslims and compared them with the causes of wars in other nations, with a focus on some of those battles. After that, I examined the manifestations of those human dimensions that characterized the conquests of the Messenger, may God bless him and grant him peace, as I focused on his dealings - may God's prayers and peace be upon him - with the prisoners of his enemy, their wounded and their dead bodies. Then I examined the dimensions of his dealings with the women and children of his enemy and civilians who did not participate in their battles against Muslims. Then I devoted a part of the research to talk about the human dimensions in the interaction of the Prophet, may God bless him and grant him peace, on the battlefield with his companions, as he implanted in them the creation of mercy and took away from them the desire to kill for revenge. Except in order to open the way for the propagation of the religion of Islam that was entrusted to him by God Almighty, as this became evident through his constant endeavor to avoid starting the battle and not wishing to meet the enemy and his policy of warning them before the start so that they may accept and turn away from fighting the furnace of war, and his endeavor - after the start of the battle - To end it if his enemy feels the desire to do so, while focusing on his strict emphasis on his companions not to treachery and mutilating the bodies of the enemy and not to use the method of collective punishment. Finally, I shed light on his military policy after the end of the war, whether the end was a resounding victory or a painful loss.