Fleksibl PES planovalgus hastalarında mosca yöntemi ile lateral kolon uzatma ameliyatı uzun dönem sonuçlarımız
Lateral colon lengthening surgery with mosca method in patients with flexible PES planovalgus long-term results
- Tez No: 794871
- Danışmanlar: UZMAN AHMET SEVENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: düztabanlık, fleksibl pes planus, pes planovalgus, ayak, FPP, lateral kolon uzatma, Mosca, kalkaneal osteotomi, flat foot, foot, flexible pes planus, pes planovalgus, lateral column lengthening, Mosca, calcaneal osteotomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmamızın temel amacı, FPP tanılı hastalarda MOSCA yöntemi ile gerçekleştirilen lateral kalkaneal kolon uzatma ameliyatının uzun dönem radyolojik ve klinik sonuçlarının değerlendirilmesidir. İkincil amacımız ise uzun dönem radyolojik ve klinik sonuçlar ile yaşam kalitesi ve fonksiyonel skorlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışma planı: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ağustos 2007-Mart 2012 yılları arasında opere edilmiş olan 24 FPP tanılı hastanın toplam 31 ayağı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik durumları preop ve postop AOFAS skorlarına bakılarak karşılaştırıldı. Basarak lateral grafilerde Meary, kalkaneal pitch ve Hibbs açılarının preop ve postop değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 24 hastanın ortalama takip süresi 150.5 aydı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların AOFAS skorlarında anlamlı iyileşme olduğu ve bu ameliyattan klinik olarak fayda gördükleri, aynı zamanda lateral grafide Meary açısı, Hibbs açılarında ve Kalkaneal pitch açılarında düzelme olduğu görüldü. Çıkarımlar: FPP hastalarında konservatif tedavi ile ağrıları geçmeyen hastalara uyguladığımız lateral kolon uzatma ameliyatının radyolojik ve klinik sonuçlarının uzun dönem değerlendirilmesinde sonuçlarının faydalı olduğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
LATERAL COLON LENGTHENING SURGERY KNOWN AS MOSCA METHOD IN FLEXIBLE PES PLANOVALGUS PATIENTS LONG-TERM RESULTS Objective: The main purpose of our study is to evaluate the long-term radiological and clinical results of lateral calcaneal column lengthening surgery performed with the MOSCA method in patients with a diagnosis of FPP. Our secondary aim is to evaluate the relationship between long-term radiological and clinical outcomes, quality of life and functional scores. Methods: A total of 31 feet of 24 patients with FPP who were operated on at Metin Sabancı Baltalimanı Bone Diseases Training and Research Hospital between August 2007 and March 2012 were evaluated retrospectively. The clinical conditions of the patients were compared by looking at the preoperative and postoperative AOFAS scores. Preop and postop values of Meary, calcaneal pitch and Hibbs angles were compared on lateral radiographs. Results: When the radiological and clinical results of lateral colon lengthening surgery, which we applied to patients whose pain did not resolve with conservative treatment, were evaluated in FPP patients, we see that it is beneficial in both short-term follow-ups and long-term postoperative results. Conclusion: We see that it is beneficial in the long-term postoperative evaluation of the radiological and clinical results of lateral colon lengthening surgery, which we applied to patients with FPP whose pain did not go away with conservative treatment, in the long-term postoperative period.