Günübirlik cerrahi hastalarının bakımı için hemşire bakım formu geliştirilmesi ve formun kalite güvenliğinin izlemi
Development a nursing care form for day surgery patients and following up quality assurance of the form
  1. Tez No: 795002
  2. Yazar: MERYEM YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV DRAMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Günübirlik Cerrahi, Günübirlik cerrahi hemşire bakım formu, Günübirlik cerrahi hemşirelik bakımı, Day surgery, Day surgery nursing care form, nursing care for day surgery
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, günübirlik cerrahi hastalarının bakımı için hemşire bakım formunun geliştirilmesi, geliştirilen bu formun kalite güvenliğinin izlenmesi, günübirlik cerrahi olan hastaların hemşire bakımından memnuniyetleri ve evde karşılaştıkları fiziksel problemlerin incelenmesi amacıyla, betimsel, kesitsel, ileriye yönelik, yarı deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi; Genel Cerrahi ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dallarında Mayıs 1996 – Aralık 1997 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örnekleminde olasılıksız örneklem yöntemi kullanılmıştır. Çalışma iki aşamada yapılmıştır. Birinci bölümde günübirlik cerrahi hemşire bakım formlarından önce ve sonraki dönemlerde hastaların pre ve postoperâtif eğitim, hemşirelik bakımından memnuniyetleri ve evde karşılaştıkları fiziksel problemleri belirtebilecekleri (her iki klinikten 60 kontrol, 60 deney, toplam 120 hastaya) anket uygulanmıştır. İkinci bölümde, geliştirilen günübirlik cerrahi hemşire bakım formunun ortopedi ve genel cerrahi kliniklerinde Nisan-Aralık 1997 tarihleri arasında kullanımının izlenmesidir. Form hemşirelerin preoperatif (hastaya ait bilgiler, vital bulgular, hasta hikâyesi, preoperatif kontrol listesi, hasırlayan hemşirenin imzası), postoperatif (vital bulgular, giren - çıkan sıvı izlemi, tedavi, anestezi sonrası iyileşme puanı, diğer bilgiler, hemşire notu), taburculukla (taburculuk kriterleri, klinikten ayrılma şekli, taburcu eden hekim ve hemşire imzası ve taburculuk zamanı) ilgili verileni kayıt edebilecekleri üç temel bölümden oluşmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı ve yüzde ki - kare (X2) testi, Fisher kesin ki - kare testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS for Windows 6,0 ile yapılmıştır. Sonuç olarak deney grubu hastalarının 48'i (%80) kontrol grubu hastalarının 34'ü (%56,7) oranında hemşirelik bakımından çok memnun kaldıklarını belirtmişlerdir. Deney ve kontrol grubu hastalarının hemşirelik bakımlarından memnuniyetleri karşılaştırıldığında (P: 0.016950.05) almadığı görülmüştür (Tablo 14). Hemşire bakım formlarının kliniklere göre dağılımları incelendiğinde; 167'sinin (%39.6) ortopedi kliniğinde, 255'inin (%60.4'ü) cerrahi kliniğinde işlendiği görülmüştür (Tablo 21). Formların genel işlenme oranlarının aylara göre karşılaştırıldığında, genel toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan bir fark olmadığı görülmektedir (F=3,42>0,05) (Tablo 34).
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to develop a nursing care from for day surgery patients, follow up the quality assurance of it and to examine the level of patient satisfaction from nursing care and the physical problems they have experienced at home. This study has been planned as a quasi-experimental, prospective, cross-sectional, descriptive research and had been carried out at the General Surgery and Orthopedics clinics of Ege University Hospital Between May 1996- December 1997. As sampling technique, non-probable sampling method was applied. This study has been accomplished in two phases. The first phase was completed before and after nursing care form was introduced. In their 60 patients of experimental and control groups at the two clinics were chosen. The groups have been interviewed with a questionnaire enquiring whether they have received pre, and post-operative teaching and satisfaction with the nursing care beside whether they had any physical problems at their homes. At the second phase, application of the nursing care from for day surgery, patients has been followed at General Surgery and orthopedics clinics during April to December 1997. The nursing care form for day surgery patients was composed of three main parts: First part includes preoperative information of the patients: (Vital sings Patient medical history, preoperative check list, nurse signature and time), Second part includes postoperative information (postoperative vital sings intake output fluid, medication post anesthesia recovery score, other conditions, Nurses notes), Third part includes discharge planning information (discharge criteria, Discharge via, Medical Doctor Signature, Nurse Signature, and Discharge time), In the data analysis of the study beside percentage the Chi-Square, test Fisher definitive Chi-Square test and one-way variance analysis techniques have been applied. The data was analyzed by SPSS programs for windows 6.0 As a result, 48 patient (80 %) of experimental group an 34 .patient (56,7 %) of control group informed a high levels of satisfaction of nursing care. This result demonstrates that the level of satisfaction of experimental Group difference found as statistically significant (P:0,01695 P0,05) (Table 14). When the application of nursing care forms examined, it has been shown that 225 form (60,4%) were applied at .General Surgery Clinics •and 167 form (39,6 %) at Orthopedics Clinics (Table 21). When the ratio of appliance of the forms compared to months there was not a statistically significant difference between means of total numbers (F=3,42>0,05) (Table 34).