Günübirlik cerrahide çocuk hastaların hemşirelik bakımı için yeniden yapılanma
Reorganization for child patients nursing care in day surgery
- Tez No: 124255
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Cerrahisi, Nursing, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Günübirlik cerrahi, çocuk günübirlik cerrahide hemşirelik bakımı, günübirlik cerrahide yeniden yapılanma, Pediatric Day surgery, Nursing care in pediatric day surgery, Reorganization in day surgery
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
80 BÖLÜM VI 6.1. ÖZET Bu çalışma günübirlik cerrahi uygulanan hastalar için; hemşirelik bakımını yeniden düzenlemek, hemşirelik bakım kalitesini artırmak, tüm hastalara daha iyi ve sürekli hemşirelik bakımı sağlamak ve hasta yakınlarının memnuniyetini incelemek amacıyla, yan deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında Ekim 2002 - Ağustos 2003 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örnekleminde“Olasılıksız Örnekleme yöntemi”kullanılmıştır. Çalışmada; Günübirlik Ameliyat Olacak Hasta Yakınlarım Bilgilendirme Rehberi geliştirilmiş, Amerikan Anestezistler Cemiyeti'nin (ASA) çocuklar için geliştirdiği boyama kitabı kliniğe ve Türkçeye uyarlanmış, klinikte poliklinik, servis, postoperatif hemşirelerinin yapması, izlemesi gereken işlem sırası belirlenmiş, günübirlik cerrahi hastalarım izlem için geliştirilen hemşirelik formunun kullanılması sağlanmıştır. Veriler; klinikte değişiklikler yapılmadan önce ve sonra günübirlik ameliyat olan çocukların yakınlarına çıkış işlemlerini yaptırırken“ Çocuk Cerrahisi Kliniğinde Hasta Yakınlarının Aldıkları Hizmetten Memnuniyetlerinin İncelenmesi”isimli anket formu ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS for windows 11.0 ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, ki-kare (X2) testi kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda, kontrol ve deney grubundaki hasta yakınlarının kliniğin genel durumunu değerlendirme puanlan karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.81 Deney grubundaki hasta yakınlarından 45 'inin (%90), kontrol grubundaki hasta yakınlarından 35'inin (%70) günübirlik cerrahi ile ilgili aldıkları hizmetten memnun oldukları, deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Hemşirelik hizmetlerinden deney grubundaki hasta yakınlarının 49'unun (%98), kontrol grubundaki hasta yakınlarından 44'ünün (%88) memnun olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Günübirlik cerrahi hemşire bakım formunun bölümlerinin doldurulma oranlan incelendiğinde preoperatif bölüm doldurulma puan ortalamasının 36, postoperatif bölüm puan ortalamasının 32, taburculuk bölüm puan ortalamasının 8 olduğu görülmüştür. Genel toplam doldurulma puan ortalamasının %76 olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çocuk cerrahisi kliniğinde hemşirelik bakımında yapılan değişiklikler sonucunda hasta yakınlarının günübirlik cerrahi ile ilgili alman hizmetten ve hemşirelik hizmetlerinden memnuniyetlerinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
82 6.2. SUMMARY This study was planned as semiexperimental for the patients, operated with day surgery, in order to rearrenge nursing care, to improve the quality of nursing care, to deliver a better and continuous nursing care for all patients as well as investigate the satisfaction of patient relatives. The study was carried out in Department of Children Surgery in E.U. Research and Application Hospital between October 2002- August 2003. Convenience sampling technique was utilized for sampling in the study. In the study Guide for informing Relatives of Patients was developed and coloring book for children, developed by American Society of Anesthesists, adapted to clinical environment and translated into turkish. The order of c«mmintments, to be follewed up by policlinic, service as well as postoperative nurses, were determined in the clinic. The form, developed for monitoring day surgery patients, got used. Data; The questionnaire, titled with“Investigeting the satisfaction of patient reletives about the service delivered to them in the clinic”was used before and later the changes were happened in the clinic while having the relatives of patients realized procedures of discharge. Analize of the data were achieved by using“SPSS for windows 1 1.0”. Number, percentage, square-chi (x2) werw used in evaluating related data. Eventually it is found out that there is not a considerable of general clinical environment of relatives of controls and patients in experimental group are compared. 45 of relatives of patients (90%) in the experimental group and 35 of patients (70%) of controls have had satisfaction of the service they had about day surgery. It is found out that there is a considerable difference when experimental group and group controls are compared.83 It is noticed that 49 relatives of patients (98%) of experimental group and 44 relatives of patients (88%) of control group were satisfied with nursing services. When a comparison between experimental and control groups is achieved, it is realized that mere is statistically significant difference. Investigating the rates of filling the boxes of day surgery nursing care form, it is find out that average score of filling in preoperative part is 36, average score of postoperative part is 32 and average score of discharge part is 8. Total nursing care form complated percent 76%. As a result, in the children surgery clinique, according to the changes in the nursing care, it's observed that the patients' families are getting more and more glad about the day surgery and nursing services.