Sistemik skleroz hastalarında gastrointestinal tutulum özellikleri ile anti muskarinik reseptör 3 antikorları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gastrointestinal involvement features and anti muscarinic receptor 3 antibodies in patients with systemic sclerosis
  1. Tez No: 795006
  2. Yazar: FATMA RUKİYE UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, GİS tutulumu, Anti M3R antikoru, Systemic sclerosis, GIS involvement, Anti M3R antibody
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sistemik sklerozda (SSc) gastrointestinal sistem (GİS) tutulumu en önde gelen morbidite nedenidir. GİS tutulumu açısından non-invazif biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. GİS tutulumunda, anti muskarinik 3 reseptör (anti M3R) antikorlarının patogenezindeki rolü gösterilmiştir Bu çalışmanın amacı SSc hastalarında GİS tutulum özellikleri ile anti muskarinik reseptör 3 antikorlarının ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışma 41 SSc tanılı hasta ve 5 sağlıklı kontrol ile yapıldı. Tüm hastaların GİS şikayetleri ayrıntılı olarak sorgulandı. MUST, ESPEN ve UCLA SCTC GIT 2.0 skorları hesaplandı. Anti M3R antikorunu tespit etmek için, sandviç-ELISA testi kullanıldı (MyBioSource, Inc. San Diego, USA). Hastaların 31 (%85,4)'ü kadındı, 32 (%78,0)'sinin limitli SSc tanısı vardı, ortalama yaşları 53,6±13,5 yaş, hastalık süresi medyan 15,0 yıl (6,00-21) idi. 37 (%90,2) hastanın GİS tutulumu vardı. Sistemik skleroz hastalarında anti M3R antikorlar titreleri (optik dansite olarak, OD) sağlıklı kontroller arasında anlamlı fark yoktu (medyan 0,18 OD 0,13-1,65'e karşı 0,25 OD 0,12-0,53; p: 0,61). Hastaların 18 (%46,1)'inde anti M3R antikor pozitifti. Fekal inkontinansı olan hastalarda olmayanlara göre anti M3R antikor titreleri daha düşük bulundu (medyan 0,13 OD 0,12-0,42'ye karşı 0,40 OD 0,13-2,75; p: 0,05). Kilo kaybı olan hastalarda, olmayanlara göre antikor titrelerinde yüksek olma eğilimi mevcuttu (medyan 0,64 OD 0,13-2,81'e karşı 0,14 OD 0,12-0,26; p: 0,09). Anti sentromer antikor pozitif olan hastaların hepsinde (n=5) anti M3R antikorlar negatif, miyozit olan hastaların tümünde (n=4) pozitif olarak tespit edildi. Total UCLA SCTC GIT 2.0 skoruna göre orta – ağır şiddette GİS tutulumu ile anti M3R antikor titreleri arasında ilişki saptanmadı (hepsi için p: >0.05). MUST skoru ile ESPEN kriterleri kullanılarak belirlenen malnutrisyon riski olan ve olmayan hasta grupları arasında anti M3R antikorları titreleri ve antikor pozitif hasta sayısı farklı değildi (hepsi için p: >0.05). Sonuç olarak bu çalışmada SSc hastalarında önemli oranda anti M3R antikor pozitifliği tespit edilmiştir. Anti M3 antikor pozitifliği veya titreleri ile total UCLA SCTC GIT skoru veya malnütrisyon riski arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal system (GIS) involvement in Systemic Sclerosis (SSc) is the leading cause of morbidity. Non-invasive biomarkers are needed for GI involvement. The role of anti-muscarinic 3 receptor (anti M3R) antibodies in dysmotility has been demonstrated in GIS involvement. In this study, we aimed to evaluate the relation of GIS involvement of patients with SSc with the anti-M3 antibody. This study was conducted with 41 patients with SSc and 5 healthy controls. All patients' GIS complaints were questioned in detail. MUST, ESPEN and UCLA SCTC GIT 2.0 scores were calculated. Sandwich-ELISA assay was used to detect anti M3R antibody (MyBioSource, Inc. San Diego, USA). 31 (85,4%) of the patients were female, 32 (78,0%) had limited SSc, mean age was 53.6 ± 13.5 years, median disease duration was 15,0 years (6,00-21,0). 37 (90,2%) patients had GIS involvement. Anti M3R antibody titers (as optic density, OD) in systemic sclerosis patients were not significantly different between healthy controls (median 0,18 OD 0,13-1,65 vs. 0,25 OD 0,12-0,53; p: 0,61). Anti M3R antibody was positive in 18 (46,1%) patients. Anti M3R antibody titers were found to be lower in patients with fecal incontinence than in those without (median 0,13 OD 0,12-0,42 vs. 0.40 OD 0,13-2,75; p: 0,05). Patients with weight loss tended to have higher antibody titers than those who did not (median 0,64 OD 0,13-2,81 vs. 0,14 OD 0,12-0,26; p: 0,09). Anti M3R antibodies were negative in all patients (n=5) with positive anti-centromere antibodies, and positive in all (n=4) patients with myositis. According to the total UCLA SCTC GIT 2.0 score, no correlation was found between moderate to severe GI involvement and anti M3R antibody titers (p: >0.05 for all). Anti M3R antibody titers and the number of antibody positive patients were not different between groups of patients with and without malnutrition as determined using the MUST score and ESPEN criteria (p: >0,05 for all). As a result, in this study, anti M3R antibody positivity was detected at a significant rate in patients with SSc. No correlation was found between anti M3R antibody positivity or titers and total UCLA SCTC GIT score or risk of malnutrition.