Sistemik skleroz hastalarında kapilleroskopik paternin organ tutulumu ile ilişkisi
The relationship of capillaroscopic pattern with organ involvement in patients with systemic sclerosis
  1. Tez No: 740917
  2. Yazar: MÜCTEBA BÜYÜKKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN MURAT TURGAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, kapilleroskopik bulgular, pulmoner arteryel hipertansiyon, Systemic sclerosis, capillaroscopic findings, pulmonary arterial hypertension
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Tırnak kıvrımı kapilleroskopisi; sistemik skleroz tanısında, tedaviye yanıtı değerlendirmede kullanılan önemli belirteçlerden birisidir. Bu çalışmanın amacı skleroderma kapilleroskopik paternleri ile organ tutulumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 88 (83'ü kadın) sistemik skleroz hastası ile yapıldı. Hastanın tıbbi bilgileri hastane bilgi sistemi üzerinden retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar kapilleroskopik bulgulara göre normal, erken, aktif, geç patern olarak 4 gruba ayrıldı. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Kapilleroskopik bulgulara göre 9 hastanın (%10) normal kapilleroskopi paterni, 31 hastanın (%35) erken kapilleroskopi paterni, 35 hastanın (%39) aktif kapilleroskopi paterni, 13 hastanın (%14) geç kapilleroskopi paterni vardı. İnterstisyel akciğer hastalığı, pulmoner arteryel hipertansiyon, kardiyovasküler tutulum, Raynaud fenomeni, dijital ülser, gastrointestinal tutulumu olan hasta sayıları gruplar arasında farklı değildi (hepsi için p>0,05). Geç paterne sahip hasta grubunda karbonmonoksit difüzyon kapasitesi testi (DLCO) beklenenin %60,6±17,8'i olarak, diğer gruplara kıyasla düşük değerde saptandı, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.031). Hastalar normal/erken, aktif, geç kapilleroskopi paterni olarak üç gruba ayrıldığında zorlu vital kapasite (FVC) ortalaması normal-erken grupta beklenenin %94,5±12,6'sı, aktif grupta %97,9±18,6'sı, geç grupta %86,9±13,2'si olarak saptandı, gruplarla FVC değeri arasında geç grupta daha düşük olmak üzere istatistiksel anlamlı ilişki (p=0.05) saptandı. Hastalar geç ve diğer paternler olarak gruplara ayrıldıktan sonra klinik özellikleri ile ilişkisi değerlendirildiğinde artrit/artralji geç paterne sahip hastalarda (%100) diğer paternlere sahip hastalara (%70,7) kıyasla daha sık olarak gözlenmiştir, bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,033). Sonuç: Bu çalışmada karbonmonoksit difüzyon kapasitesi testi, zorlu vital kapasite, artrit-artralji sıklığı ile kapilleroskopik patern arasında anlamlı istatiksel ilişki bulunmuştur
Özet (Çeviri)
Aim: Nailfold capillaroscopy is one of the important markers used in the diagnosis of systemic sclerosis and in evaluating the response to treatment. The aim of this study is to investigate the relationship between scleroderma capillaroscopic patterns and organ involvement. Materials and Methods: The study was conducted with 88 (female: 83) systemic sclerosis patients. The patient's medical information was evaluated retrospectively through the hospital information system. The patients were divided into 4 groups as normal, early, active and late pattern according to capillaroscopy findings. Demographic, clinical and laboratory characteristics of the patients were compared between the groups. Results: According to capillaroscopic findings, 9 patients (%10) had normal capillaroscopy pattern, 31 patients (%35) had early capillaroscopy pattern, 35 patients (%39) had active capillaroscopy pattern, 13 patients (%14) had late capillaroscopy scleroderma pattern. The number of patients with interstitial lung disease, pulmonary arterial hypertension, cardiovascular involvement, Raynaud's phenomenon, digital ulcer, and gastrointestinal involvement was not different between the groups (p>0.05 for all). The carbon monoxide diffusion capacity test (DLCO) was found to be %60.6±17.8 of the predicted value in the late pattern group, a low value compared to the other groups, this difference was statistically significant (p=0.031). When the patients were divided into three groups as normal/early, active and late capillaroscopy pattern, mean forced vital capacity (FVC) was found to be %94.5±12.6 of the predicted value in the normal-early group, %97.9±18.6 in the active group, and %86.9±13.2 in the late group. There was a statistically significant relationship between the groups and FVC value, being lower in the late group (p= 0.05) was detected. After the patients were divided into groups as late and other patterns, the relationship with their clinical features was evaluated, it was observed that, in patients with arthritis/arthralgia, late pattern (%100) compared to patients with other patterns (%70.7) seen more frequently, this relationship was statistically significant (p= 0.033). Conclusion: In this study, a statistically significant correlation was found between carbon monoxide diffusion capacity test, forced vital capacity, frequency of arthritis-arthralgia and capillaroscopic pattern.