Konuta yeni işlev kazandırma pera bölgesinde müzeye dönüştürülen konutlar
Giving a new function to housing residences converted into museums in pera region
  1. Tez No: 795145
  2. Yazar: ZEYNEP BURCU KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV ERARSLAN GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden İşlevlendirme, Mekansal Dönüşüm, Konut, Müze, Re-functioning, Spatial Transformation, Housing, Museum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, yeniden işlevlendirme kapsamında Pera Bölgesinde müzeye dönüştürülen konutlar ele alınmıştır. Tez çalışması giriş bölümü dahi toplam 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amaç ve kapsamı ile yöntemi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, yeniden işlevlendirme kavramı ile yeniden işlevlendirmeyi gereken etmenler anlatılmıştır. Tarihi yapıların işlev değiştirmesi sebebiyle farklı açılardan incelenmesi gerekmektedir. Bunlar tarihsel ve kültürel faktörler, ekonomik ve çevresel faktörler olmak üzere üç ana başlık altında incelenmiştir. Yine yapılar için uygun görülen işlev seçimi aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar incelenmiştir. Bu başlıklar yapının konumu, mekansal ve hacimsel uygunluğudur. Bu noktalardan sonra yeni işleve karar verilmesi ve yapıya yaklaşım biçimleri saptanmıştır. Yapılan işlev değişikliklerinde iç ve dış mekan ihtiyaçlarına göre farklı alanlardan oluşmaktadırlar. Bu nedenlerden dolayı mekan içleri, taşıyıcı sistemlerde ve tesisat alanlarında bir takım müdahaleler yapılmaktadır. Bunlar haricinde yapıların dış cephesindeki müdahalelerle birlikte yapıların bulundukları konum itibariyle bütün olarak düşünülerek yakın çevre müdahaleleri süreçleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, Pera Bölgesinin tarihi ile bölgedeki tarihi konutlar ele alınmıştır. Pera bölgesinin tarihi başlığı altında geçmişten günümüze Pera Bölgesinin şahitlik ettiği önemli olaylardan söz edilmiş, bölgedeki tarihi konutlar başlığında ise bölgedeki önemli yapılara değinilmiştir. Bu tez de son kısımda Masumiyet Müzesi, Orhan Kemal Müzesi, Doğançay Müzesi ve Adam Mickiewich Müzesi adlı yapılar ele alınmıştır. Bu yapıların her birinin tarih ve yapım sistemler açıklanmıştır. Konuttan müzeye dönüşümü gerçekleşen bu yapılarda mekansal dönüşüm aşamalarında gerçekleştirilen düzenlemeler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the houses converted into museums in the Pera Region within the scope of re-functioning are discussed. Even the introduction part of the thesis work consists of a total of 4 parts. In the introduction, the aim and scope of the study and its method are explained. In the second part of the study, the concept of refunctioning and the factors that require refunctioning are explained. Historical buildings need to be examined from different perspectives due to their changing function. These are examined under three main headings: historical and cultural factors, economic and environmental factors. Again, the points to be considered during the selection of functions that are suitable for the buildings were examined. These titles are the location of the building, its spatial and spatial suitability. After these points, the decision on the new function and the approaches to the building were determined. In the functional changes made, they consist of different areas according to the indoor and outdoor needs. For these reasons, some interventions are made in interiors, carrier systems and installation areas. Apart from these, with the interventions on the exterior of the buildings, the processes of interventions in the immediate environment are explained by considering the structures as a whole in terms of their location. In the third chapter, the history of the Pera region and the historical residences in the region are discussed. Under the title of the history of the Pera region, important events witnessed by the Pera region from past to present were mentioned, and under the title of historical residences in the region, important buildings in the region were mentioned. In the last part of this thesis, the buildings named Innocence Museum, Orhan Kemal Museum, Doğançay Museum and Adam Mickiewich Museum are discussed. The history and construction systems of each of these structures are explained. The arrangements made in the spatial transformation stages of these buildings, which have been transformed from residence to museum, are expressed.