Toplam kalite yönetiminin sağlık çalışanlarının hakları üzerine bir inceleme
A study on the right of health workers in total quality management
  1. Tez No: 795159
  2. Yazar: DİLAY KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CAVLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Hakları, Toplam Kalite Yöntemi, Sağlık Sektörü, Anket, Employee Rights, Total Quality Management, Health Sector, Survey Study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada“Toplam Kalite Yönetiminin Sağlık Çalışanları Hakları Üzerine Etkileri”incelenmiştir. Bu araştırmanın evrenini Tekirdağ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı olan bir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve Devlet Hastanesinde çalışan yaklaşık 1000 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Örneklem ise evrende yer alan kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 197 sağlık çalışanından oluşmaktadır. Toplam Kalite Yönetiminin Sağlık Sektöründe uygulanması ile daha kaliteli, daha güvenilir, hataya yer vermeyen hizmet anlayışı ile hasta ve sağlık çalışan hakları açısından olumlu gelişmeler yaşanacağına inanılarak bu çalışma hazırlanmış ve elde edilen veriler ışığında analiz yapılmıştır. Çalışmada Toplam Kalite Yönetimine ilişkin ifadelere verilen cevaplar ile çalışanların demografik özellikleri arasında ve Çalışan Haklarına ilişkin verilen cevaplar ile çalışanların demografik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için ki-kare analizi yapılmıştır. Demografik özellikleri cinsiyet, yaş, kurumda çalışma yılı, eğitim düzeyi, görevi ve meslekteki yılı açısından ayrı ayrı değerlendirilmiş ve sonuçlar kısmında belirtilmiştir. Sağlık çalışanlarının memnuniyet ve hakları ile ilgili katılımcılara yöneltilen sorulara verilen cevapların, çalışanların demografik özelliklerine göre bazı alanlarda farklılık gösterdiği, Beyaz Kod ve Kurum İçi İletişim ile ilgili çalışmaların memnuniyet yarattığı ancak Toplam Kalite Yönetiminin bu alandaki çalışmalarının yeterli görülmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“The Effects of Total Quality Management on the Rights of Healthcare Professionals”were examined. The universe of this research consists of approximately 1000 health workers working in an Oral and Dental Health Hospital and State Hospital affiliated to the General Secretariat of Tekirdağ Province Public Hospitals Union. The sample, on the other hand, consists of 197 health workers who were selected by convenience sampling method in the universe and volunteered to participate in the research. This study has been prepared and analyzed in the light of the data obtained, believing that positive developments will be experienced in terms of patient and healthcare worker rights with a better quality, more reliable, error-free service approach with the implementation of Total Quality Management in the Health Sector. In the study, chi-square analysis was conducted to examine the relationship between the answers given to the statements about Total Quality Management and the demographic characteristics of the employees, and the answer given to the Employee Rights and the demographic characteristics of the employees. Demographic characteristics were evaluated separately terms of gender, age, years of employment in the institution, education level, position and year in the profession and were stated in the results section. It has been concluded that the answers given to the questions asked to the participants about the satisfaction and rights of healthcare professionals differ in some areas according to the demographic characteristics of the employees, the studies on the White Code and Internal Communication create satisfaction, but the studies of Total Quality Management in this area are not considered sufficient.