Geçici betonarme rögar kapaklarının mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi üzerine deneysel ve sonlu elemanlar analizi
Experimental and finite element analysis on improvement of the mechanical properties of temporary reinforced manhole covers
- Tez No: 795289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rögar kapağı, betonarme, mekanik dayanım, Menhole cover, reinforced concrete, mechanical transportation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Rögar kapakları, kanalizasyon, yağmursuyu, içmesuyu ve telekomünikasyon sistemlerinde muayene, kontrol ve müdahale için oluşturulan odaları kapatmak için kullanılırlar. Genellikle kaldırımlarda veya yollarda bulunurlar ve bu nedenle çok güçlü ve dayanıklı olmalıdır. Yayaların ve araçların ağırlığına dayanabilmelidirler. Rögar kapakları; pik döküm, sfero döküm, cam elyaf takviyeli plastik, betonarme, yüksek performanslı beton, pe, pp vb. malzemelerden üretilen kapaklardır. Bu çalışmada; betonarme kapağın ölçüleri ve kullanılan malzemenin nitelikleri değiştirilmeden, farklı tasarımlar ve malzeme miktarı değiştirilerek yeni betonarme kapaklar geliştirilmiştir. Geliştirilen betonarme kapaklar, tasarım programlarında çizilmiş ve yine tasarım programlarında test sistemi oluşturularak analizleri yapılmıştır. Geliştirilen betonarme kapaklardan üç adedi ve orijinal betonarme kapaktan ikişer numune dökülmüş ve ilgili standarda göre testleri yapılmıştır. Yapılan testlerin sonucunda geliştirilen betonarme kapakların, orijinal betonarme kapağa göre mekanik dayanımları incelenmiştir. Geliştirilen betonarme kapakların mekanik dayanımlarının orijinal betonarme kapağa göre daha iyi olduğu ancak geliştirilen ve numuneleri dökülen üç adet betonarme kapağın mekanik dayanımlarının birbirine yakın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kapakların üretildikleri malzeme cinsine ve malzeme miktarlarına göre, güncel piyasa maliyetleri ile maliyetlendirilmiş ve geliştirilen kapakların 1 kN taşıma gücüne karşı maliyetleri hem birbirleri ile hem de orijinal betonarme kapak ile karşılaştırılmıştır. Tasarlanan ve numuneleri dökülen kapaklarının tamamının birim mekanik taşıma maliyetlerinin orijinal kapağa göre daha az olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Manhole covers are used to cover rooms created for inspection, control and intervention in sewage, stormwater, potable water and telecommunication systems. They are often found on sidewalks or roads and therefore must be very strong and durable. They must be able to withstand the weight of pedestrians and vehicles. Manhole covers; cast iron, nodular cast iron, glass fiber reinforced plastic, reinforced concrete, high performance concrete, pe, pp etc. caps made of materials. In this study; New reinforced concrete caps have been developed by changing different designs and amount of material, without changing the dimensions of the reinforced concrete cap and the qualities of the material used. Developed reinforced concrete hatches were drawn in design programs and a test system was created and analyzed in design programs. Three of the developed reinforced concrete caps and two samples from the original reinforced concrete cap were poured and tested according to the relevant standard. As a result of the tests, the mechanical strength of the reinforced concrete covers, compared to the original reinforced concrete cover, were examined. It has been observed that the mechanical strength of the developed reinforced concrete caps is better than the original reinforced concrete cap, but the mechanical strengths of the three reinforced concrete caps, whose samples were poured, are close to each other. In addition, according to the material type and material amount of the covers, they are costed with the current market costs and the costs of the developed covers against the 1 kN bearing capacity are compared both with each other and with the original reinforced concrete cover. It has been observed that the unit mechanical transportation costs of all the designed and sampled covers are less than the original cover.