Определение спектров промежуточных нейтронов по резонанснымпараметрам реакций захвата
Epitermal nötronların spektrumlarının nötron yakalama tepkimelerinin rezonans parametreleri ile belirlenmesi
  1. Tez No: 795362
  2. Yazar: ABDURRAHMAN FURKAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epitermal nötronların spektrumları, rezonans integralleri, nötron yakalama reaksiyonları, aktivasyon analizi tekniği, Spectra of epithermal neutrons, resonance integrals, neutron capture reactions, activation analysis technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Rusça
  9. Üniversite: National Research Nuclear University MephI
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Epitermal nötronların spektrumlarının nötron yakalama tepkimelerinin rezonans parametreleri ile belirlenmesi" konulu tez çalışması giriş, üç bölüm, sonuç, kullanılan literatür kaynaklarının listesi ve eklerden oluşur. Tez çalışması, nükleer tesislerin epitermal nötronlarının spektrumların belirlenmesiyle ilgili güncel konuları ele almaktadır. Çalışma 44 sayfalık metin, 15 tablo ve 9 çizimden oluşmaktadır. Tez çalışmasının yazımı için 18 kaynak kullanılmıştır. Giriş bölümünde, seçilen konunun güncellik düzeyi, tez çalışmasının amacı ve ödevleri açıklanır. Birinci bölümde, nötronların akı ve enerji spektrumunun aktivasyon analizi tekniğiyle tanımlamaya yönelik teorik materyal özetlenmektedir. Ayrıca indüklenen aktiviteyi ölçüm yöntemleri değerlendirilir. Çalışmanın ikinci bölümü epitermal nötronların spektrumunu belirleme yöntemlerinin incelenmesine ayrılmıştır. Rezonans integrallerinin ve epitermal nötronlar için test spektrumunun hesaplanması yapılmıştır. Üçüncü bölümde nötron yakalama reaksiyonlarına ait rezonans integrallerinin, nötronların enerjisine ve sıcaklığına bağlı olan düzeltme faktörü de dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sunulmaktadır. MİFİ İRT reaktörünün deneysel kanallarında nötron spektrumları elde edilmiştir. Spektrum hesabı sonuçlarının karşılaştırmalı analizi ve gerçek nükleer fizik tesislerin spektrumlarını oluşturulması için elde edilen verilerin kullanımına yönelik öneriler verilmiştir. Sonuç kısmında yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis work on“Determination of epithermal neutron spectra by resonance parameters of neutron capture reactions”consists of introduction, three chapters, conclusion, list of used literature sources and appendices. The thesis study deals with current issues related to the determination of spectra of epithermal neutrons of nuclear facilities. The study consists of 44 pages of text, 15 tables and 9 drawings. For the writing of the thesis, 18 sources were used. In the introduction, the topicality of the selected topic, the aim of the thesis and the assignments are explained. In the first chapter, the theoretical material for describing the flux and energy spectrum of neutrons by activation analysis technique is summarized. In addition, methods of measuring induced activity are evaluated. The second part of the study is devoted to the examination of methods for determining the spectrum of epithermal neutrons. Calculation of resonance integrals and test spectrum for epithermal neutrons has been done. In the third chapter, the calculations of the resonance integrals of the neutron capture reactions are presented, taking into account the correction factor depending on the energy and temperature of the neutrons. Neutron spectra were obtained in the experimental channels of the MIFI IRT reactor. Suggestions are given for the comparative analysis of the results of the spectral calculations and the use of the obtained data for constructing the spectra of real nuclear physics facilities. In the conclusion part, the studies carried out are summarized.