Antik Çağ'da deniz ticaretine konu olan tarımsal sıvılar
Agricultural fluids subject to maritime trade during Antiquity
- Tez No: 795381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖNİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Denizcilik, Archeology, Marine
- Anahtar Kelimeler: şarap, zeytinyağı, ticaret, asma, zeytin, wine, olive, olive oil, grape, trade
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Antik Dönemde ticareti yapılan ürünler arasında bulunan şarap ve zeytinyağının nasıl üretildiği konusu incelenmiştir. Zeytinyağı üretimi yöntemleri, sonsuz talep sınırlı arz sebebi ile, sürekli olarak geliştirilmiştir. Bu çalışma, gelişen teknoloji ile talebe yetişmek için üretim aşamalarındaki değişiklikleri kapsamaktadır. Asma bitkisinden elde edilen üzümün zeytinyağı ile benzer süreçlerden geçerek şarabı nasıl oluşturduğu; üretim teknolojisi çok değişmese de üretim miktarı ve ticareti artan şarabın antik dönemde nasıl tüketildiği incelenmiştir. Denizin ulaşım amacıyla kullanılmasıyla ticaret gemileri oluşmuş ve bu ticaret gemileri ile taşınan yükler arasında en üst sırayı tahıl ile paylaşmış iki ürün olan şarap ve zeytinyağının neden talep gördüğüne yer verilmiştir. Antik kaynaklarda bulunan şarap yapma ve saklama yöntemlerinin birçoğunun günümüzde geçerliliğini koruduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
In this paper, the production methods of wine and olive oil, which were among the trade products during Antiquity, was examined. Olive oil production methods continuously improved due to endless demand and limited supply. This study covers the changes in the production stages with the developing technology to keep up with the demand. The production similarities between wine from grape fruit and olive oil; the consumption of wine with its increasing volume in production and trade, its production technology remaining almost unchanged, is also examined. Additionally the demand for wine and olive oil, the most traded two product with grain in tradeships, with the seaways being used in transportation, is covered in the paper. It is also detected that most of the wine production and storage methods mentioned in ancient sources are still valid today.