Ebu Amr ed Dani'nin et-Tahdid fil İtkanı vet Tecvid ve İbni Cezeri'nin et-Temhid fi İlmit Tecvid eserlerinin mukayeseli inceleme ve değerlendirmesi
- Tez No: 795382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tecvid, et-Tahdid, ed-Dânî, İbni Cezeri, et-Temhîd, Qiraat, Tajweed, al-Tahdid, al-Dani, ibn Jazari, al-Tamhid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırmamıza konu olan eserler günümüze kadar Kıraat ve Tecvid kitaplarında temel kaynak olarak gösterilen eserlerdir. Her iki eserin de farklı şekilde makale, sempozyum, tercüme gibi çalışmaları yapılmış fakat karşılıklı olarak incelemesi yapılmamıştır. Kıraat ve Tecvid ilminde büyük çoğunluğun temel kaynak olarak gördüğü iki eseri mukayeseli olarak inceleme yaparak, her iki eserde ortak işlenen konular üzerinden birleştikleri ve ayrıldıkları hususları, ayrıldıkları hususlarının etkileri ve sebeplerinin araştırma ve değerlendirmesi yapılarak sonuçlandırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Her iki eserin henüz tercüme ve çevirisi olmamasından dolayı, önce gerekli çevirileri yapmak suretiyle, birinci bölümde Ebû Amr ed-Dânî'nin et-Tahdid fil İtkânı vet Tecvîd isimli eserini, ikinci bölümde İbnü-l Cezerî'nin et-Temhîd fi İlmit Tecvîd eserini inceledik. Üçüncü bölümde ise konuları işleme usulleri ve biçimleri, işledikleri konularda birleştikleri ve ayrıldıkları yerler, iki eser arasında işlenen farklı konular mukayese edilerek, nihai değerlendirmemizi sonuç ve değerlendirme başlığı altında yaparak çalışmamızı sonuçlandırdık.
Özet (Çeviri)
The works that are the subject of our research are the works that have been shown as the main source in Qiraat and Tajweed books until today. Both works have been studied in different ways such as articles, symposiums, and translations, but they have not been examined mutually. It is aimed to conclude by making a comparative examination of the two works, which are considered as the main source by the vast majority in the science of Qiraat and Tajweed, by researching and evaluating the issues that they unite and differ over the common topics covered in both works, the effects and reasons of the issues they differ. Our study consists of three parts. Since both works have not yet been translated and transcribed, we will first examine al-Dani's al-Tahdid in the first part by making the necessary translations, and in the second part, we will examine ibn Jazari's al-Tamhid by following the chronological order in the first part. Since it cannot be translated and transcribed, we deemed it appropriate to give both works in the form of translation first and then make a comparison. In the third part, we will conclude our study by comparing the methods and forms of processing the subjects, the places where they unite and diverge in the subjects they have processed, the different subjects covered between the two works, and making our final evaluation under the title of conclusion and evaluation.