Terbinafin hidroklorür içeren krem formundaki ilacların franz difüzyon hücre sistemi kullanılarak sentetik membranlardan geçirgenliğinin karşılaştırılması
Comparison of permeability of creams containing terbinafine hydrochloride through synthetic membranes using franz diffusion cell system
  1. Tez No: 795394
  2. Yazar: ESRA AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KOCAOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Terbinafin hidroklorür, Franz difuzyon hücreleri, Sentetik membran, Cilt geçirgenliği, Yarı katı dozaj formu, Terbinafine HCI, Franz diffusion cells, Synthetic membranes, Skin permeation, Semi-solid dosage forms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda deri üzerinden ilaç salınım uygulamalarının önemi artmıştır. Bu çalışmada, deride birçok duyarlı dermatofitlerin neden olduğu çeşitli mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan terbinafin hidroklorür için bir Franz difüzyon hücre sistemi kullanılarak in-vitro geçirgenlik deneyleri gerçekleştirildi. Terbinafin hidroklorürü transdermal olarak değerlendirmek için polivinin alkol ve kitosan karışımları ile sentezlenen polimerik membranlar ve ticari membranlar arasında geçirgenlik kıyaslamasının yapılması amaçlandı. Transdermal salınım sistemi (TDSS) hesaplamalarında Fick difüzyon yasası modifiye edilerek, elde edilen veriler karşılaştırıldı. Yapılan çalışma, istatiksel olarak, % 102-% 113 olarak elde edilen güven aralığı, ilgili kılavuzlarda yer alan güven aralığını desteklemektedir. Reseptör ortamına salınan terbinafin hidroklorür miktar tayini için Uluslararası Harmonizasyon Topluluğu (ICH) kılavuzu doğrultusunda yeni bir Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemi valide edildi. Bu yöntemde 1,0 ml/ dk akış hızında gradient olarak Kromasil C18 125.0 mmx 4.0 mm, 5 μm kolon ile ayrım sağlandı. Terbinafin hidroklorür, için dedektör alıkonma zamanı 16 dakika ve toplam çalışma süresi 35 dakika olarak belirlendi. Geliştirilen analitik yöntemin, seçicilik, doğrusallık, doğruluk, kesinlik, dayanıklılık parametreleri ICH Q2(R1) kabul kriterleri içerisinde bulundu.
Özet (Çeviri)
In recent years, the importance of drug release applications through the skin has increased. In this study, in-vitro permeability experiments were performed using a Franz diffusion cell system for terbinafine hydrochloride, which is used in the treatment of various fungal infections in the skin caused by many susceptible dermatophytes. In order to evaluate terbinafine hydrochloride transdermally, it was aimed to compare the permeability between polymeric membranes synthesized with polyvinyl alcohol and chitosan mixtures and commercial membranes. In the calculations of the transdermal release system (TDSS), the Fick Diffusion Law was modified and the obtained data were compared. The study carried out statistically supports the confidence interval in the guides regarding the confidence interval obtained as 102 %-113 %. A new High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method was validated for the quantification of terbinafine hydrochloride released into the receptor medium, in accordance with the International Council for Harmonisation (ICH) guideline. In this method, a gradient separation was achieved with a Kromasil C18 125.0 mm x 4.0 mm, 5 μm column at a flow rate of 1.0 ml/min. For terbinafine hydrochloride, the detector retention time was 16 minutes and the total run time was 35 minutes. Selectivity, linearity, accuracy, precision, durability parameters of the developed analytical method were found within the ICH Q2(R1) acceptance criteria.