Lise öğrencilerinin müzik beğenilerinde müzikal soundun etkisi: Türk Halk Müziği örneği
The effect of musical sound on high school students' music likes: An example of Turkish Folk Music
  1. Tez No: 795426
  2. Yazar: EBRAR ZEYNEP KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH LEHİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzikal Beğeni, Sound, Türk Halk Müziği, Music, Musical Like, Sound, Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, bir müzik türünün kimliğini ifade ettiği düşünülen müzikal sound faktörünün müzikal beğenilere etkisini anlamak yönünde yapılmıştır. Araştırma sürecinde, ilk olarak konuya yönelik kaynak taraması yapılmış ve araştırmanın kavramsal bölümü oluşturulmuştur. Araştırma, nitel destekli olup, nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Betimsel araştırma yöntemlerinden Olgubilim yöntemi kullanılarak veriler bir anket formu ile toplanmış, içerik analizi ile analiz edilerek sayısal verilere dönüşüm sağlanmış ve SPSS paket programı ile istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, ulaşılabilen ve geri dönüş sağlanan Çorum ili Osmancık ilçesi Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 42 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, katılımcılara dinletilecek tür olarak Türk halk müziği türü belirlenmiş ve örnek olarak 7 türkünün 5 farklı versiyonu dinletilmiştir. Öğrencilerin beğeni durumları anket yöntemi ile ölçülmüştür. Buna bağlı olarak, araştırmada en çok beğenilen versiyon sentez versiyonu olmuştur. Öğrencilerin müzikal beğenileri ile cinsiyetleri, bireysel olarak ve aile üyelerinin müzikle ilgilenme durumları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı ancak sınıf düzeyleri arasında farkların mevcut olduğu söylenebilir. Öğrencilerin en çok dinledikleri müzik türü pop olmasına karşın araştırmada müzikal beğenilerine etki etmediği sonucuna ulaşılabilir. Anket sonucunda, eserlerin en yüksek oranda cevaplanan versiyonlarının beğeni nedeni olarak ise yoğunlukla kullanılan enstrümanların ve eserin genel tınısının (müzikal soundunun) beğenildiğine yönelik seçenekler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to understand the effect of the musical sound factor, which is thought to express the identity of a musical genre, on musical likes. In the research process, firstly, a literature review was made on the subject and the conceptual part of the research was created. The research was qualitatively supported and carried out with the descriptive research method based on quantitative data. Using the Phenomenology method, one of the descriptive research methods, the data were collected with a survey, analysed with content analysis, and transformed into numerical data, and statistical analyses were made with the SPSS package program. The study group of the research consists of 42 students studying at Cumhuriyet Anatolian High School in Osmancık district of Çorum, who can be reached and got feedback. In the research, Turkish folk music genre was determined as the genre to be listened to by the participants and 5 different versions of 7 folk songs were listened as examples. The students' likes were measured by the survey method. Accordingly, the most liked version in the research was the arrangement version. It can be said that there is no significant difference between students' musical likes and gender, their individual and family members' interest in music, but there are differences between grade levels. Although the type of music that students listen to most is pop, it can be concluded that it didn't not affect their musical likes in the research. As a result of the survey, it can be said that the instruments used and the sound of the work were liked as the reason for the appreciation of the most answered versions of the works.