İslam hukukunda bir eş olarak kadının ailedeki ekonomik konumu
The economic position of women in the family in Islamic law
  1. Tez No: 795498
  2. Yazar: CANAN TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, kadın, aile, ekonomi, hanehalkı yönetimi, Islamic law, women, family, economy, household manengment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu tezde, İslam hukukunda kadının ailedeki ekonomik rolü, klasik ve modern dönem yaklaşımlarından hareketle ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Tezin problematiğini, kadının ekonomik faaliyetlerde bulunmak zorunda olup olmadığı meselesi oluşturmaktadır. Bu problematik çerçevesinde klasik ve modern dönemdeki yaklaşımlar teorik ve pratik düzlemde incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda klasik dönemde konuya, daha çok eşlerin hak ve sorumlulukları açısından yaklaşıldığı görülmüştür. Bu bakımından konu genel olarak ihtiyaç ve zarûret kapsamında değerlendirilmiştir. Modern dönemde ise meseleye, daha çok kadınının ekonomik faaliyetlerde bulunmasına, ailenin ve toplumun maslahatı açısından yaklaşıldığı görülmüştür. Sonuç olarak her iki dönemde de kadının ailedeki ekonomik rolünün, ekonomik faaliyetlerde bulunmak zorunda olup olmadığı açısından değerlendirildiği ve zorunluluk ifade etmese bile çeşitli ekonomik faaliyetler yoluyla aile ekonomisine katkıda bulunması durumunun dikkate alındığı ve tartışmaların da bu çerçevede ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the economic role of women in the family in Islamic law has been tried to be revealed with reference to the classical and modern period approaches. The problematic of the thesis is whether the women has to engage in economic activities or not. Within the framework of this problematic, classical and modern approaches have been examined on a theoretical and practical level. As a result of this examination, it was seen that in the classical period, the subject was approached mostly in term of the rights and responsibilities of the spouses. In this respect, the subject has been generally evaluated within the scope of need and necessity. In the modern period, it has been seen that issue, mostly women's economic activities, is approached in term of the benefit of the family and society. As a result, in both periods, it was seen that the economic role of women in the family was evaluated in term of whether they had to engage in economic activities, and the situation of contributing to the family economy through various economic activities was taken into account, even if did not express necessity, and discussions emerged within this framework.