ABD İLE Çin arasındaki yapay zekâ teknolojisi rekabeti: Çin'in yapay zekâ teknolojisinde dünya lideri olma hedefinin arkasındaki nedenlerin incelenmesi
Artificial intelligence technology competition between the USA and China: An assessment of the reasons behind China's goal to be the world leader in the technology of ai
- Tez No: 795497
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ Teknolojisi, Rekabet, 5G Teknolojisi, Dijital İpek Yolu, Yarı İletken Teknolojisi, Savunmacı Realizm, Saldırgan Realizm, Artificial Intelligence Technology, Competition, 5G Technology, Digital Silk Road, Semiconductor Technology, Defensive Realism, Offensive Realism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Yapay Zekâ (YZ), ekonomik büyüme ile ulusal güvenliği etkileme ve yönlendirme kabiliyetine sahip kilit bir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki büyük güç rekabetinin en kritik kısmı olan YZ teknolojsi rekabeti, iki ülkenin geliştirdiği YZ stratejileri doğrultusunda, gerçekleştirilen yatırımlar ve yaptırımlar ile günden güne hararetini artırmaktadır. Çin, 2017 yılında yayımlanan Yeni Nesil Yapay Zekâ Geliştirme Planı'nda, teknolojik kapasitesini özellikle YZ alanında geliştirmeye odaklanarak 2030 yılında YZ teknolojisinde dünya lideri olma hedefini ortaya koymuştur. Çin bu doğrultuda, yarı iletken teknolojisi, YZ ile 5G teknolojisinin pazarlanması ve YZ ile 5G teknolojsine dayanan Dijital İpek Yolu Projesine ilişkin küresel ölçekli hamleler gerçekleştirmekte ve büyük kazanımlar elde etmektedir. ABD halihazırda YZ teknolojisindeki lider pozisyonunu korumak için araştırma-geliştirme faaliyetlerine hız verirken, Çin'in anılan hedefini gerçekleştirmek maksadıyla attığı küresel çaptaki adımların önüne geçmeye yönelik bir dizi tedbir ve yaptırımı hayata geçirmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, ABD ve Çin arasındaki YZ teknolojisi rekabetinin iki ülkenin YZ teknolojisi stratejileri üzerinden değerlendirilmesi ve Çin'in YZ teknolojisinde dünya lideri olma hedefinin arkasındaki nedenleri ele almak suretiyle ana nedenin, yapısalcı realizm kuramı çatısı altındaki savunmacı ve saldırgan realizmin kuramsal çerçevelerinden faydalanılarak incelenmesidir. Çalışmanın iddiasına göre, Çin'in YZ teknolojisinde dünya lideri olma hedefinin arkasındaki ana neden, ulusal güvenliği korumak değil, gücünü maksimize etmektir.
Özet (Çeviri)
Artificial Intelligence (AI) is defined as a key technology to influencing and directing economic growth and national security. AI technology competition, which constitutes the most critical part of the great power competition between the United States (USA) and China, is intensifying daily with the investments and counter- sanctions under the strategies developed by the two countries. In the Next Generation Artificial Intelligence Development Plan published in 2017, China aims to become the world leader in AI technology by 2030, focusing on developing its technological capacity, especially in AI. In this direction, China has been making global-scale moves in semiconductor technology, marketing AI and 5G technology, and Digital Silk Road Project based on AI and 5G technology, with significant gains. While the USA accelerates its research and development activities to maintain its leading position in AI technology, it has been implementing a series of measures and sanctions to prevent the global steps taken by China to achieve its goal mentioned above. The main aim of this research is to evaluate the AI technology competition between the USA and China through the AI technology strategies of the two countries and by addressing the reasons behind China's goal of being the world leader in AI technology to examine the main reason behind China's goal to be the world leader in AI technology by making use of the theoretical frameworks of Defensive and Offensive Realism under the umbrella of Structuralist Realism theory. The study argues that the main reason behind China's goal to be the world leader in AI technology is not to protect national security but to maximize its power.