Agageldi Allanazarov'un hikâyeciliği ve Savaşa Giden İnsan adlı eserinden seçilmiş hikâyelerinin edebî tahlili
A literature of Agageldi Allanazarov's story and stories selected from the Man Going to War
- Tez No: 795570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Edebiyatı, Türkmen Hikâyeciliği, Agageldi Allanazarov, Urşa Giden Adam (Savaşa Giden İnsan), edebî tahlil, Turkmen Literature, Turkmen Storytelling, Agageldi Allanazarov, Urşa Giden Adam (Man Going to War), literary analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmamız, çağdaş Türkmen edebiyatının şair ve yazar olarak önemli bir temsilcisi olan Agageldi Allanazarov'un Savaşa Giden İnsan adlı kitabında yer alan dört hikâyesinin incelenmesi içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında Türkmen Edebiyatı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın, birinci bölümünde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve başlıca eserleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın“Ak Yelken”(Beyaz Yelken),“Urşa Giden Adam”(Savaşa Giden İnsan),“Dogan”(Kardeş),“Velosiped”(Bisiklet) hikâyelerinin edebî tahlilleri üzerinden genel olarak hikâyeciliği incelenmiştir. Üçüncü bölümde bahsi geçen hikâyelerin Türkiye Türkçesi'ne aktarımına ve transkripsiyonuna yer verilerek çalışmamız sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study includes the examination of four stories of Agageldi Allanazarov, who is an important representative modern Turkmen literature as a poet and writer, in his book, The Man Going to War. In the introduction part of our study, which consists of three parts, general information about Turkmen Literature is given. In the first part of the study, information about the life of the author, his literary personality and his main works are given. In the second part, the storytelling of the author in general, through the literary analysis of the stories“Ak Yelken”(White Sail),“Urşa Giden Adam”(Man Going to War),“Dogan”(Brother),“Velosiped”(Bicycle). In the third part, our study was concluded by giving places to the translation and transcription of the stories mentioned in a Turkey Turkish.