Birinci trimester plasenta hacminin fetal ve maternal sonuçlarla ilişkisi
Relationship between first trimester placental volume and fetal maternal outcomes
- Tez No: 795580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ÖZER ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta hacmi, gebelik sonuçları, gestasyonel diabetes mellitus, gestasyonel hipertansiyon, neonatal sonuçlar, Placental volume, pregnancy outcomes, gestational diabetes mellitus, gestational hypertension, neonatal outcome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: ÇalıĢmamızda, ilk trimesterde 2D ultrasonografi ile plasental hacim ölçümünün fetal büyüme geriliği, preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon ve preterm plasental abrupsiyon gibi maternal ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatıĢ, APGAR skoru gibi neonatal sonuçlara etkisinin değerlendirilmesini amaçladık. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalıĢma, 1 Ağustos 2022 ve 31 Ekim 2022 tarihleri arasında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalında gerçekleĢtirildi. Son adet tarihine veya birinci trimester ultrasonografisine göre 11 ila 13+6 haftalık tekiz 82 primi gebe çalıĢmaya dahil edildi. Bulgular: Olguların yaĢ ortalaması 25,55 ± 4,18 yıldı. Ultrasonografiye göre plasental hacim değerlendirmesi yapılan hafta ortalaması 12,49 ± 0,63 hafta, ortalama plasenta hacmi ise 22,66 ± 6,75 cm3 idi. Olguların %11,0'ında gestasyonel diabetes mellitus (GDM), %9,8'inde gestasyonel hipertansiyon (GHT) saptandı. Doğum Ģekli %48,8 sezaryen idi. En sık sezaryen endikasyonları %12,2 ile fetal distress ve uzamıĢ eylemdi. Doğum sonrası yenidoğanların %11,0'ının yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacı oldu. En sık YBÜ'ye yatıĢ endikasyonları %3,7 ile prematür respiratuvar distress sendromu ve yenidoğanın geçici takipnesi idi. Ortalama doğum haftası 39,26 ± 1,50 hafta, doğum ağırlığı 3168,11 ± 444,57 g'dı. Ortalama plasenta hacmi ile annenin vücut ağırlığı ve gebelik haftası arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ve pozitif yönde korelasyon iliĢkisi saptandı (p0,05). Birinci trimesterde ölçülen ortalama plasenta hacminin herhangi bir kesim noktasında GDM veya GHT geliĢme durumunu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde öngöremediği belirlendi (p>0,05). Sonuç: Bu çalıĢmada, birinci trimester plasenta hacminin gebelik sürecinde ortaya çıkabilecek GDM, GHT gibi patolojilerle, doğum Ģekliyle, bebeğin doğum kilosuyla, doğum 38 sonrası YBÜ ihtiyacıyla ve APGAR skoru ile iliĢkili olmadığı saptandı. Annenin vücut ağırlığı ve gebelik haftası arttıkça plasenta hacminin de arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the potential of first-trimester placental volume measurement as a predictor of adverse pregnancy outcomes, including fetal growth retardation, preeclampsia, gestational hypertension, and preterm placental abruption. Methods: This prospective observational study was carried out between February 1, 2022 and October 31, 2022, in Tekirdağ Namık Kemal University, Department of Obstetrics and Gynecology. According to the last menstrual date or first trimester ultrasonography, 82 singleton pregnant women between 11 and 13+6 weeks were included in the study. Results: The mean age of the cases was 25.55 ± 4.18 years. According to ultrasonography, the mean week of placental volume evaluation was 12.49 ± 0.63 weeks, and the mean placental volume was 22.66 ± 6.75 cm3. Gestational diabetes mellitus (GDM) was found in 11.0% of the cases, and gestational hypertension (GHT) was found in 9.8% of the cases. Delivery type was 48.8% cesarean section. The most common indications for cesarean section were fetal distress and prolonged labor (12.2%). After delivery, 11.0% of newborns needed intensive care unit (ICU). The most common indications for admission to the ICU were premature respiratory distress syndrome and transient tachypnea of the newborn with a rate of 3.7%. Mean week of delivery was 39.26 ± 1.50 weeks, and birth weight was 3168.11 ± 444.57 g. A statistically significant and positive correlation was found between mean placental volume, mother's body weight and gestational week (p0.05). It was found that first trimester mean placental volume could not statistically predict the development of GDM or GHT at any cut-off point (p>0.05). Conclusion: In this study, it was found that first trimester placental volume was not associated with pathologies such as GDM and GHT that may occur during pregnancy, delivery type, birth weight of the baby, need for ICU after delivery, and APGAR score. It was observed that the placental volume increased as the mother's body weight and gestational week increased. 40