Sa'deddîn Hammûyî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri
Sa'd al-din Hammuoyi's life, works and views of sufism
  1. Tez No: 795600
  2. Yazar: ŞABAN ARĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'deddîn Hammûyî, Vahdet-i Vücûd, İlm-i Hurûf, Hurûfîlik, İbnü'l- Arabî, Nübüvvet, Velâyet, Hâtemü'l-Evliyâ, Sa'd al-Din Hammouyi, Wahdah al-Wujud, Knowledge of Letters (ilm al hurûf), Hurufism, Ibn al-Arabi, Nubuwwah (Prophethood), Walayah, Khatm al-Walayah
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Sa'deddîn Hammûyî (v. 649/1250), VI/XII. yüzyılın ikinci yarısı ile VII/XIII. yüzyılın ilk yarısını kapsayan zaman diliminde yaşayan muhakkik bir sûfîdir. Necmeddîn-i Kübrâ (v. 618/1221), Şehâbeddin Sühreverdî (v. 632/1234) ve Şeyhu'ş-Şüyûh Ebü'l-Hasen b. Hammûye (v. 643/1246) olmak üzere üç şeyhe mürid olmuştur. İbnü'l-Arabî (v. 638/1240), Sadreddîn Konevî (v. 673/1274), Evhadüddîn-i Kirmânî (v. 635/1238) gibi dönemin meşhur sûfîleriyle fikir alışverişinde bulunmuştur. Altmış üç yıllık ömründe pek çok mürid yetiştirmiş ve onlarca eser kaleme almıştır. Tasavvufun pek çok alanında görüş beyan etmiş olmakla beraber; özellikle vahdet-i vücûd, nübüvvet, velâyet ve ilm-i hurûf konularında tasavvuf literatürüne önemli katkılarda bulunmuştur. Bu konularda sonraki sûfîleri önemli ölçüde etkilemiştir. Hammûyî'nin portresini ortaya koymayı hedefleyen bu çalışmada; hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri, kendi eserleri başta olmak üzere ilk elden kaynaklar referans alınarak incelenmiştir. Bu çerçevede; nisbesi, mezhebi ve bazı tasavvufî görüşleri noktasında yanlış bilinen hususlar düzeltilmiş, kendisine nispet edilen fakat ona ait olmadığı tespit edilen eserler ayrıca tasnif edilmiştir. Onun tasavvufu nasıl konumlandırdığı, insanın metafizik boyutuna dair neler düşündüğü, nübüvvet-velayet ve vahdet-i vücûd gibi konularda mutasavvıflar arasında hangi konumda olduğuna dair bilgilere yer verilmiştir. Son olarak onun ilm-i hurûfa dair düşünceleri tanıtılmış ve bu ilme ilişkin kullandığı kavramlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sa'd al-Din Hammouyi (d. 649/1250) is a scholarly sufi who lived in the second half of the sixth/twelfth century and the first half of the seventh/thirteenth century. He became a disciple of three sheikhs: Najm al-Din Kubrah (d. 618/1221), Shahabuddin Suhrawardy (d. 563/1167) and Sheikh al-Shuyukh Abu al-Hasan b. Hammouyah (d. 643/1246). He exchanged ideas with famous sufis of the period such as Ibn al-Arabi (d. 638/1240), Sadr al-Din Qonawi (d. 673/1274), Awhad al-Din Kirmani (d. 635/1238). In his sixty-three years of life, he trained many disciples and wrote dozens of works. Although he has expressed his views in many areas of sufism; He made important contributions to the sufi literature, especially on the subjects of unity of existence (wahdah al-wujud), prophecy, walayah and the knowledge of the letters (ilm al-hurûf). And greatly influenced the later sufis in these matters. In this study, which aims to reveal the portrait of Hammouyi; his life, works and views have been examined with reference to first-hand sources, especially his own works. In this context; Some misunderstood issues such as his ratio, sect and some views of sufism were corrected, and the works that were attributed to him but not belong to him were separately classified. The informations on how he positioned the sufism, what he thinks about the metaphysical dimension of human being and the issues such as prophethood-walayah, unity of existence and the inforamtions on his position among the sufis are given. Finally, his thoughts on the knowledge of the letters were introduced and the concepts he used related to this science were explained.