Aile Hekimlerinin Bilgi Düzeyini Araştıran Tezlerin İncelenmesi
A Review of Theses İnvestigating the Level of Knowledge of Family Physicians
- Tez No: 795648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BASRİ FURKAN DAĞCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, bilgi, davranış, farkındalık, tez, tutum, yaklaşım, Family medicine, knowledge, behaviour, awareness, thesis, attitude, approach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Yaptığımız ön araştırmaya göre, aile hekimliği klinik bir branş olmasına rağmen, aile hekimliği uzmanlık tezlerinde aile hekimleri üzerinde yapılan bilgi, tutum ve davranış araştıran anketlerin sıklıkla kullanıldığı, bu duruma diğer tıpta uzmanlık dallarında yapılan tezlere kıyasla daha sık rastlandığı görülmektedir. Hatta zaman zaman diğer uzmanlık dallarında dahi aile hekimlerinin bilgi düzeyi üzerine tez yapılmış olması ilgi çekicidir. Bu çalışmada Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi ve Milli Kütüphane veri tabanındaki Aile Hekimliği Anabilim Dalları ve diğer kliniklerde yapılan uzmanlık tezlerinden konusu aile hekimlerinin herhangi bir konudaki bilgi, farkındalık düzeyi, tutum ve davranışları ile ilgili olan tezlerin içerik analizinin yapılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ulusal Tez Merkezi veri tabanındaki ve Milli Kütüphane arşivindeki 'aile hekim', 'bilgi' 'farkındalık', 'tutum', 'davranış', 'yaklaşım' kelimeleriyle filtreleme yaparak ulaşılan tezler incelendi. Ulaşılan tezlerin içerikleri yanı sıra, hangi branş hekimlerince yapıldığı, danışman öğretim üyelerinin branşları, yazılma yılları, hangi ilde yapıldığı, araştırılan konuların aile hekimliği çekirdek müfredatı ile ilgisi gibi konular incelendi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 24.0 programı kullanıldı. Bulgular: Aile hekimlerinin herhangi bir konudaki bilgi veya tutumlarını ölçen 2022 yılına kadar yazılmış toplam 195 teze ulaşıldı. Katılımcıların bilgi düzeyi, incelenen tezlerin %52,6'sında yetersiz, %18,0'inde kısmen yeterli, %29,4'ünde yeterli bulunmuştu. Tezlerde araştırılan konuların %9,8'inin aile hekimliği çekirdek müfredatıyla ilişkisiz olduğu görüldü. Son yıllarda bu tarz tezlerde artış trendi olduğu görüldü. Öte yandan, Aile Hekimliği haricindeki branş hekimlerinin bilgi düzeyini ix araştıran sadece 21 tez olduğu görüldü. Ayrıca incelediğimiz tezlerin 20'sinin diğer branşlarda yazılmış uzmanlık tezleri olduğu görüldü. Sonuç: Aile hekimlerinin bilgi düzeyini araştıran tez çalışmalarının diğer branşlarla kıyaslanmayacak şekilde fazla olduğu ve son yıllarda belirgin artış gösterdiği görülmektedir. Araştırdığımız tez çalışmalarının çoğunda, açıkça belirtilmemekle birlikte, birinci basamak yönelimli hekimler olan aile hekimlerinin neredeyse tıpla ilgili her konuda derinlemesine bilgi sahibi olmaları gerektiği gibi akılcı olmayan bir ön kabul sergilendiği görülmektedir. Ayrıca aile hekimlerinin mesleki yeterlilikleri ölçülürken, hekimlerin o konuda ne kadar bilgi sahibi olmaları gerektiği sorusunun çoğunlukla tatmin edici bir şekilde cevaplanmamış olması ve diğer branş hekimlerinin bilgi düzeyi ile kıyaslama yapılmaması, aile hekimleri aleyhine bias oluşturma ihtimali açısından bir diğer problemli husustur. Bu tür araştırmaların gereğinden fazla yapılmasının aile hekimlerinde özgüven kaybına, yetersizlik hissine ve gereksiz şekilde sürekli yeterliliklerinin araştırılması sebebiyle itibar zedelenmesine yol açabileceğini düşünmekteyiz. Oldukça çeşitli klinik durumlarla ilgilenen aile hekimliği branşında klinik araştırmaların sayısının ve yapılan uzmanlık tezlerin niteliğinin artırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: According to our preliminary research, although family medicine is a clinical branch, it is seen that surveys on knowledge, attitudes and behaviors of family physicians are frequently used in family medicine specialty theses, and this situation is encountered more frequently compared to theses in other medical specialty branches. Interestingly, even in other medical specialties, theses on the level of knowledge of family physicians are sometimes conducted. In this study, it was planned to conduct a content analysis of the theses in the National Thesis Center of the Council of Higher Education and the National Library database, which were related to the knowledge, awareness level, attitudes and behaviors of family physicians on any subject among the specialty theses conducted in the Departments of Family Medicine and other clinics. Materials and Methods: The theses in the National Thesis Center database and the National Library archive were examined by filtering with the words 'family physician', 'knowledge', 'awareness', 'attitude', 'behavior', 'approach'. In addition to the content of the theses, the subjects such as the branch physicians, the branches of the advisor faculty members, the years of writing, the province in which the theses were written, and the relevance of the researched subjects to the core curriculum of family medicine were examined. SPSS 24.0 program was used for statistical analysis of the data. Results: A total of 195 theses written until 2022 measuring the knowledge or attitudes of family physicians on any subject were reached. The participants' knowledge level was found to be insufficient in 52.6% of the theses, partially sufficient in 18.0%, and sufficient in 29.4%. It was observed that 9.8% of the topics investigated in the theses were unrelated to the core curriculum of family medicine. In recent years, there has been an increasing trend in such theses. On the other hand, only 21 theses investigated physicians' knowledge level in branches other than Family Medicine. In addition, it was seen that 20 of the theses we examined were specialty theses written in other branches. xi Conclusions: It is seen that thesis studies investigating family physicians' knowledge levels are incomparably higher than other branches and have increased significantly in recent years. In most of the thesis studies we researched, although not explicitly stated, it is seen that there is an irrational presumption that family physicians, who are primary care-oriented physicians, should have in-depth knowledge in almost every subject related to medicine. In addition, while measuring the professional competence of family physicians, the question of how much knowledge physicians should have in that subject is often not answered satisfactorily, and the lack of comparison with the knowledge level of other branch physicians is another problematic issue in terms of the possibility of bias against family physicians. We believe that the excessive number of such studies may lead to a loss of self-confidence in family physicians, a feeling of inadequacy, and damage to their reputation due to the unnecessary constant scrutiny of their competence. We think that the number of clinical studies and the quality of specialty theses should be increased in family medicine, which deals with a wide variety of clinical conditions.